Slovenija
21476 ogledov

Matura: Minister za zdravje zamolčal pomembno podrobnost?

Matura Profimedias
Matura konec maja? Na ministrstvu za šolstvo odgovarjajo, da je časovnica mature nespremenjena...

Po tem, ko je vlada včeraj odločila, da dijakom zaradi izvajanja mature omogoči prednostno cepljenje, danes skupaj s posvetovalno skupino za cepljenje razpravlja o novi strategiji cepljenja in o tem, s katerim cepivom naj bi se maturanti cepili. "Gre za popolnoma politično odločitev," pravi vodja posvetovalne skupine za cepljenje Bojana Beovič. 

Odločitev o cepivu za maturante

Cepljenje maturantov naj bi se začelo v drugi polovici prihodnjega tedna, glede izbire cepiva naj bi bilo na mizi več možnosti - cepljenje s cepivom Johnson@Johnson, ki pa trenutno ni v uporabi za cepljenje, s cepivom AstraZenece, ki že po prvem odmerku omogoča veliko zaščito, najverjetneje pa, kot pravi Beovičeva, po generalnem principu, ki velja tudi za vse ostale skupine, torej s tistim cepivom, ki pride na vrsto.

S četrto spremembo nacionalne strategije cepljenja zoper covid-19 bo vlada omogočila prednostno cepljenje približno 18.000 najstnikom, ko še vedno niso cepljeni vsi 60-letniki in kronični bolniki. 

Spet čakali do zadnjega

Do začetka mature je manj kot tri tedne, esej iz slovenščine naj bi maturanti pisali takoj po prvomajskih praznikih, čet 19 dni. Ministrica za izobraževanje Simona Kustec pretekli teden še ni znala pojasniti, kako bo s pisanjem mature pri tistih, ki bi zboleli za covidom ali bili zaradi korone v karanteni. "Po prvem maju je na vrsti pisanje eseja, do takrat bomo preigrali scenarije in jih naredili take, da bodo razumevajoči, življenjski in takšni, da bodo omogočili dijakom in dijakinjam, če ne bodo imeli resnih težav, da tudi odpišejo ta preizkus," je dejala ministrica in dodala še, da so se lani vse te težave razrešile same od sebe.

Matura konec maja?

Ker so se za cepljenje odločili prepozno in cepivo do takrat ne bo razvilo zaščite, naj bi vlada po neuradnih podatkih zdaj razmišljala o zamiku mature. Kot poroča Dnevnik, naj bi vlada razmišljala o zagotovitvi enomesečnega obdobja za cepljenje z dvema odmerkoma.

"To je igranje s prihodnostjo generacije"

Glede na maturitetni urnik je zdaj pisanje eseja predvideno za 5. maj, zadnji maturitetni izpit pa bi bil 19. junija. Enomesečni zamik bi pomenil torej začetek mature v drugem delu maja.
Koledar je povezan s koledarjem vpisa na univerze, nekateri gredo tudi študirat v tujino, ki ima svoje koledarje, ki se ne bodo prilagodili slovenskemu. "To je igranje s prihodnostjo generacije," opozarja nekdanja direktorica direktorata za visoko šolstvo Jana Javornik. 

Ministrstvo odgovarja: Časovnica mature nespremenjena...

Vsi postopki, navodila in časovnice izvedbe mature potekajo, kot je bilo določeno in predstavljeno decembra, so za STA pojasnili na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport. Novost pa je možnost cepljenja maturantov, ki bo po napovedih MIZŠ potekalo konec naslednjega tedna. Podrobnejše informacije o cepljenju maturantov bo v prihajajočih dneh podalo ministrstvo za zdravje.

V sredini naslednjega tedna pa bo na temo izvedbe letošnje mature posebna novinarska konferenca, na kateri bodo prisotni ministrica za izobraževanje Simona Kustec, direktor državnega izpitnega centra in predsednika obeh maturitetnih komisij, so napovedali.

Šole prejele okrožnico

Ministrstvo je srednjim šolam danes poslalo okrožnico glede prostovoljnega testiranja dijakov na okužbo z novim koronavirusom, v katerem jih obvešča, da bodo dijaki in šole o začetku testiranja naknadno obveščeni.

Teste bodo šole prevzele na regijskih izpostavah uprave za zaščito in reševanje. "Prav tako vas prosimo, da se za podporo pri prvem poskusnem samotestiranju dogovorite z zdravstvenimi domovi oziroma zdravstvenimi delavci, ki so že bili naprošeni, da sodelujejo pri prvem poskusnem samotestiranju," je ministrstvo še zapisalo v okrožnici.

Zaposlene v šolah v želji, da bi pouk v šolskih prostorih omogočili vse do poletnih počitnic, tudi prosijo, da sodelujejo pri izvedbi projekta in da po svojih močeh k čim večjemu sodelovanju spodbudijo dijake in njihove starše.

Samotestiranje z vidika javnega zdravja prinese velike prednosti, ker izboljšuje dostopnost do testiranja, zmanjšuje tveganje za prenos okužbe, zmanjšuje obremenitev zdravstvenih delavcev in zmanjšuje poklicno izpostavljenost zdravstvenih delavcev, rezultati pa so na voljo v relativno kratkem času. To omogoča pravočasno samoizolacijo in posledično zmanjšuje tveganje za prenos okužbe. V primeru samotestiranja je pomembno, da posameznik morebitni pozitivni rezultat sporoči svojemu izbranemu osebnemu zdravniku, ki ga napoti na test PCR za potrditev okužbe, so sporočili po sredini seji vlade, na kateri so zagotovili pravno podlago za samotestiranja.

Komentarjev 3
  • eminenca 14:13 17.april 2021.

    "To je igranje s prihodnostjo generacije" ... kdo pa sploh še rabi mladino? penzijo so, folk se fura naokol z SUV-ji, štacune polne, zidajo se nove, zapravla se na veliko, prihranki v milijardah ... joj, pa kdo še rabi te ...prikaži več maturante ... ta stari so važni, ta stari, oni vse furajo, zavozil so mladino, generacije, fabrke, pokradli in zdej lepo čičajo pred tv ... naj se jebejo tel ta stari ... pa naj jim na smrtni postli pomaga kdo hočem, magari naj jih papež pošprica ... govno staro

  • rd2dmk2 22:08 15.april 2021.

    če bi šlo za povišico politikom, bi vse uredili v 5 minutah

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 16:39 15.april 2021.

    Nekaj gnilega je v deželi Slovenski!!! Kaj to vodi našo državo! Ojjojojoooo!!!!