Slovenija
25026 ogledov

Vlada pozno sinoči sprejela novo pomembno odločitev

cepljenje Saša Despot nacionalni koordinator za logistični del akcije množičnega cepljenja zoper covid-19 Jelko Kacin je obiskal cepilno mesto v Ljubljani
V prednostno skupino so dodane osebe, ki zaključujejo izobraževanje v srednjih šolah (maturantje) in zaposleni, ki neposredno sodelujejo pri izvedbi mature in še niso bili cepljeni.

Vlada je na sinočnji dopisni seji sprejela novo Nacionalno strategijo cepljenja proti COVID-19. Kot so pozno zvečer sporočili z Urada vlade za komuniciranje (UKOM), je strategija posodobljena zaradi novih okoliščin v zvezi s potekom cepljenja, v njej pa so podrobneje opredeljene prednostne skupine za cepljenje.

V prednostno skupino so dodane osebe, ki zaključujejo izobraževanje v srednjih šolah (maturantje) in zaposleni, ki neposredno sodelujejo pri izvedbi mature in še niso bili cepljeni.

Osnovni cilj strategije je zmanjšati umrljivost zaradi COVID-19, izboljšati zdravje prebivalstva s preprečevanjem težkega poteka koronavirusne bolezni pri posameznikih, razbremeniti zdravstveni sistem ter omogočiti ponoven zagon gospodarstva ter ponovno vzpostaviti izobraževanje, promet, dejavnosti v kulturi ter socialno življenje in ostale aktivnosti, ki so zaradi epidemije omejene.  "Zato je potrebno najprej cepiti skupine prebivalstva, pri katerih je večje tveganje za težji potek bolezni in smrt zaradi COVID-19. V čim krajšem času je potrebno doseči čim boljšo precepljenost prebivalstva, vsaj 60 odstotkov (1.200.000 prebivalcev)," še piše v sporočilu. 

Stroka v glavnem proti

Že včeraj smo poročali, da bi lahko zaradi cepljenja prestavili začetek mature z začetka na konec maja, čeprav uradnih informacij o tem še ni. Na ministrstu za šolstvo so sicer včeraj pojasnili, da postopki, navodila in časovnice izvedbe mature potekajo, kot je bilo določeno in predstavljeno decembra. Novost pa je možnost cepljenja maturantov, ki bo po napovedih MIZŠ potekalo konec naslednjega tedna.

Da gre za povsem politično odločitev, je včeraj za Radio Slovenija povedala vodja posvetovalne skupine za cepljenje Bojana Beovič. 

"Prioriteta je cepljenje starejših, ki v resnici življenjsko rabijo cepivo, medtem ko cepljenje dijakov gotovo ni zdravstveno upravičeno," je za oddajo 24ur dodal  Alojz Ihan, ki je član posvetovalne skupine za cepljenje. Če ministrstvo za zdravje od stroke pričakuje, naj določi, s katerim cepivom bi cepili maturante, je Ihan dodal, da o tem niso odločali. "Odločitve, katero cepivo bi priporočal, sploh nismo sprejeli, saj je bila velika večina članov proti, da se to sploh izvede," je povedal za POP TV. 

Strategijo bo na današnji na novinarski konferenci podrobno predstavila Vesna Kerstin Petrič, generalna direktorica Direktorata za javno zdravje na Ministrstvu za zdravje. Po predstavitvi na novinarski konferenci bo strategija tudi javno objavljena na spletni strani ministrstva za zdravje.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 13
  • eminenca 20:52 17.april 2021.

    ni mi jasno kako se lahko z nekim odlokom predpiše ceplenje določenih skupin oseb ... mislim, da pravniki spijo oz. se jim ne da ukvarjat s tem, ... ampak ne vem kje v ustavi je napisano, da ti farmacija po ...prikaži več nekem nareku nekaj vbrizga ... če to ni protiustavno, potem vem vem kje živimo ... ampak folk se ne upre, se ne upre, če bo direktiva kapa rdeča, pa zeleni štumfi, ... ja, pa bodo to vsi kupil ... slovenčki retardirani in zblojeni

  • sam1 11:38 16.april 2021.

    Bo twito kmalu lahko napisal roman o pomembnih odločitvah vlade v tem slabem letu dni,pa zraven še mali post scriptum,koliko teh ukrepov je imelo pozitivne učinke......

  • popokatopetl 10:46 16.april 2021.

    Zakaj maturantom rajši ne ponudijo rezervnega roka za opravljanje mature pred poletjem za tiste ki zbolijo ali pristanejo v karanteni? Korona velike večine maturantov življenjsko ne ogroža (seveda naj cepivo ponudijo tistim nekaj ki so v specifičnih ogroženih skupinah). Oz ...prikaži več to starostno skupino približno enako redko kot korona ogroža tudi tromboza po cepljenju.

Sorodne novice