Pokrajin naj bi bilo kot škofij

Foto: Žurnal24 Delovni predlog se naslanja na razdelitev cerkvenih pokrajin. (Foto: Vlada)
Vlada je predstavila nov predlog razdelitve države na pokrajine. Teh naj bi bilo šest, njihove meje pa bi potekale kar po mejah slovenskih škofij.
Oglej si celoten članek

Idejo je ministrica za lokalno samoupravo in razvoj Duša Trobec Bučan predstavila na vseslovenskem srečanju županov na Brdu pri Kranju. Kot izhaja iz idejnega predloga regionalizacije Slovenije, bi bile pokrajine naslednje: Celjska, Koprska, Ljubljanska, Mariborska, Murskosoboška in Novomeška.

Ministrica pojasnjuje, da so se za navezavo na cerkveno razdelitev naslonili, ker je po petih letih uveljavitve zemljevida škofij ta med ljudmi sprejet in je zato primerna podlaga za zbližanje stališč o številu pokrajin.

Želja: zemljevid usklajen še letos
Trobec Bučanova je sicer o reformi lokalne samouprave, ki jo je zdajšnja vlada po velikih naporih prejšnje začasno zamrznila, dejala, da bi morali politični konsenz o velikosti in funkciji pokrajin doseči še letos, pri čemer opozarja, da se je projekt ustanavljanja pokrajin v preteklosti večkrat odmaknil od strokovnih priporočil.

Pokrajine naj bi na začetku izvajale predvsem njihove izvirne naloge, torej prostorsko planiranje, skladni regionalni razvoj, varstvo okolja, prometa in posamezne dejavnosti javnih služb regionalnega pomena.

Referendum, ki ni odločil o ničemer
Kot je znano, smo Slovenci leta 2008 na referendumu potrjevali načrt takratne vlade, da bi bila Slovenija sestavljena iz kar 13 pokrajin. Po spremembi oblasti jeseni istega leta je bil projekt pokrajinske razdelitve pospravljen v predale.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.