Policisti se pripravljajo na stavko

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Vladni linearni ukrepi. En policijski sindikat začel priprave na stavko, drugi napovedal, da bodo stavko na območju celotne države zaostrili.
Oglej si celoten članek

Sindikat policistov Slovenije (SPS) je preko Twitterja napovedal, da so zaradi napovedanih linearnih ukrepov vlade začeli pripravo na izvedbo stavke.

Drugi policijski sindikat, Policijski sindikat Slovenije (PSS), pa je na današnji seji stavkovnega odbora odločil, da bo med  26. aprilom in 5. majem še zaostril stavko na območju celotne države.

"Zaostritev stavke se bo izvajala izključno na podlagi specifičnosti posameznih območij (gostota prometa, naseljenost, pogostost kršitev zakonov) in na mejnih prehodih," so sporočili s PSS. Napovedujejo "strokovno in predvsem temeljito" izvajanje dela, kar pomeni, da lahko pričakujemo zastoje predvsem na mednarodnih mejnih prehodih s Hrvaško.

Za nevšečnosti se sindikati ljudem opravičujejo, vendar ne prevzemajo odgovornosti. "Za takšno stanje je kriva izključno ignorantska oblast, ki iz dneva v dan dokazuje, da zna jemati zgolj najšibkejšim."

Konkretna znižanja

Kot so sporočili iz stavkovnega odbora PSS, pogajanja z vlado za razrešitev njihovih stavkovnih zahtev niso zadovoljiva – niso se niti še začela. Zavračajo načrtovane vladne predloge za konsolidacijo javnih financ.

Vlada je sindikatom namreč predlagala, da se neizplačani del regresa za letni dopust za lani izplača vsem javnim uslužbencem, varčevali pa da bi na drugih stroških dela zaposlenih. 

Izračunali so, kaj konkretno bi pomenila znižanja.  Znižanje dodatka na delovno dobo in znižanje plačnih razredov za dva odstotka bi pri nepooblaščenih delavcih v povprečju pomenilo znižanje osnovnih plač za 6,4 odstotka.  Delavec v 18. plačnem razredu z 20 let delovne dobe bi tako izgubil 56,62 evra, delavec v 30. plačnem razredu s 25 let delovne dobe pa izgubi kar 106,44 evra.

Ob upoštevanju še nižjega vrednotenja dodatkov pri plači policistov v povprečju pomeni znižanje plač za najmanj 7,7 odstotka.  Policist v 26. plačnem razredu s 15 let delovne dobe bi tako izgubil približno 76,67 evra, kriminalist v 33. plačnem razredu z 20 let delovne dobe pa izgubi okoli 122,35 evra, so izračunali pri sindikatu PSS.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 27

  • 07:35 23. April 2013.

    ko stavka carina potem jo popljuvate vsi tudi policaji na tej strani, ko stavkajo policaji je pa to nekja povsem …

  • 22:25 22. April 2013.

    Dragi policisti, namesto, da izsiljujete državljane in izvajate nepotrebno represijo nad njimi v času praznikov in dopustov se spravite na …

  • 22:18 22. April 2013.

    Lažnjivega kljukca PreViranta bi sedaj moral javni sektor izobčiti iz politike z vsemi možnimi sindikalnimi in ostalimi razpoložljivimi sredstvi, ki …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.