Slovenija
20 ogledov

Policisti se pripravljajo na stavko

policija Saša Despot
Vladni linearni ukrepi. En policijski sindikat začel priprave na stavko, drugi napovedal, da bodo stavko na območju celotne države zaostrili.

Sindikat policistov Slovenije (SPS) je preko Twitterja napovedal, da so zaradi napovedanih linearnih ukrepov vlade začeli pripravo na izvedbo stavke.

Drugi policijski sindikat, Policijski sindikat Slovenije (PSS), pa je na današnji seji stavkovnega odbora odločil, da bo med  26. aprilom in 5. majem še zaostril stavko na območju celotne države.

"Zaostritev stavke se bo izvajala izključno na podlagi specifičnosti posameznih območij (gostota prometa, naseljenost, pogostost kršitev zakonov) in na mejnih prehodih," so sporočili s PSS. Napovedujejo "strokovno in predvsem temeljito" izvajanje dela, kar pomeni, da lahko pričakujemo zastoje predvsem na mednarodnih mejnih prehodih s Hrvaško.

Za nevšečnosti se sindikati ljudem opravičujejo, vendar ne prevzemajo odgovornosti. "Za takšno stanje je kriva izključno ignorantska oblast, ki iz dneva v dan dokazuje, da zna jemati zgolj najšibkejšim."

Konkretna znižanja

Kot so sporočili iz stavkovnega odbora PSS, pogajanja z vlado za razrešitev njihovih stavkovnih zahtev niso zadovoljiva – niso se niti še začela. Zavračajo načrtovane vladne predloge za konsolidacijo javnih financ.

Vlada je sindikatom namreč predlagala, da se neizplačani del regresa za letni dopust za lani izplača vsem javnim uslužbencem, varčevali pa da bi na drugih stroških dela zaposlenih. 

Izračunali so, kaj konkretno bi pomenila znižanja.  Znižanje dodatka na delovno dobo in znižanje plačnih razredov za dva odstotka bi pri nepooblaščenih delavcih v povprečju pomenilo znižanje osnovnih plač za 6,4 odstotka.  Delavec v 18. plačnem razredu z 20 let delovne dobe bi tako izgubil 56,62 evra, delavec v 30. plačnem razredu s 25 let delovne dobe pa izgubi kar 106,44 evra.

Ob upoštevanju še nižjega vrednotenja dodatkov pri plači policistov v povprečju pomeni znižanje plač za najmanj 7,7 odstotka.  Policist v 26. plačnem razredu s 15 let delovne dobe bi tako izgubil približno 76,67 evra, kriminalist v 33. plačnem razredu z 20 let delovne dobe pa izgubi okoli 122,35 evra, so izračunali pri sindikatu PSS.

Komentarjev 27
  • karel 07:35 23.april 2013.

    ko stavka carina potem jo popljuvate vsi tudi policaji na tej strani, ko stavkajo policaji je pa to nekja povsem normalnega, pa kaj še niste skužili njihove igre veliko govoriš malo anrediš, glavno da nabijjao kako bodo naredili kolone na ...prikaži več meji. Ne spomnem se da bi cariniki na meji delali kolone pri potnikih, da pa pregledujejo kamione bi pa itak morali vsak dan to početi samo kaj ko jih je bore malo ostalo na meji, na enega carinika je od pet do šest policajev ajaj pa policaji zato dobijo še povečan obseg dela, cariniki pač ne, tudi andur carinki ne dobijo izplačanih, policaji pač. Spoštovani modri angeli, nikjer nisem zasledil vaših predlogov kako rešitit krizo, kako to da imajo zdravniki še vedno take bajne plače, medtem ko so uniformiranci vedno bolj na udaru, vsi ki smo šli v tožbo za lanski regres smo vedeli, da bomo na sodišču tožbe dobili, ker je šlo za izrazito kršenje zakona, ampak opozorila, da bomo sicer tožbe dobili ne bo pa denarja za izplačilo pa vaši sindikalisti itak ni

  • Žvižgač 22:25 22.april 2013.

    Dragi policisti, namesto, da izsiljujete državljane in izvajate nepotrebno represijo nad njimi v času praznikov in dopustov se spravite na vašega PreViranta in njegove nečednosti, raziščite njegovo preteklost od pogodb o delu, plačevanje dajatev, upravičenosti do nadomestila, ko je služil, ...prikaži več upravičenosti do nadomestila zaradi smetišča, ko ni živel v hiši in urejate problem, tam kjer je nastal. Zakaj še vi nategujete rajo, kot da jo vsi ostali premalo?

  • Šemefuky 22:18 22.april 2013.

    Lažnjivega kljukca PreViranta bi sedaj moral javni sektor izobčiti iz politike z vsemi možnimi sindikalnimi in ostalimi razpoložljivimi sredstvi, ki jih ima na voljo. Sam je povročil tako nevzdržno stanje in stalno se šlepa na skupni masi in linearnimi ukrepi, ...prikaži več ker tako sam kot ostali priviligiranci najmanj izgubijo. Prase si je nabralo že dovolj in mimogrde ne verjamem njegovi prijavi protikorupcijski komisiji, še vedno pa rad nastopa v vlogi pommbneža, čeprav je popolnoma nesposoben, asocialen, sebični, koristoljubnež. Da pa policisti stresajo svojo pogajalsko nemoč na državljane, ki pri tem nimajo nič in to iz pozicije moči, tako kot tudi v preteklosti cariniki, se mi pa zdi podlo in skrajno neukusno in nedopustno. Naj raje blokirajo ministrstvo s svojim neizpravnim avtoparkom in pustijo avte na ulici in grejo, naj so bolj inovativni pri opozarjajo in ne izstavljajo še dodatnega računa državljanom. Ne bodo dobili podpore na tak način.