Policisti se pripravljajo na stavko

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Svet Policijskega sindikata Slovenije (PSS) se je preoblikoval v Stavkovni odbor. Nezadovoljni z dejanji vlade.
Oglej si celoten članek

Predsednik Policijskega sindikata Slovenije (PSS) Radivoj Uroševič je sporočil, da se je Svet PSS z včerajšnjim dnem preoblikoval v Stavkovni odbor. Odločitev so sprejeli, ker vlada ne spoštuje zavez, dogovorjenih v okviru ukrepov na področju stroškov dela in drugih ukrepov v javnem sektorju za leto 2017. V tem dogovoru je bilo namreč zapisano, da se bosta vladna in sindikalna stran najkasneje do 1. maja letos dogovorili za odpravo anomalij oz. ustrezne uvrstitve v plačne razrede glede vrednotenja delovnih mest oziroma nazivov v javnem sektorju.

"Vlada je iz predloga za odpravo anomalij neupravičeno izvzela širok nabor nedvomno plačno podhranjenih delovnih mest strokovno tehničnega osebja v MNZ in Policiji, istočasno pa pri odpravi anomalij povsem izključila policiste," so zapisali v PSS. 

V sindikatu so ravnanje vlade, ki "v drugem uniformiranem poklicu, ki ni nikakor primerljiv s poklicem policista, pripravlja nabor zakonskih sprememb, ki bodo prinesle celo 30- do 40-odstotno povišanje plač tej poklicni skupini", označili za "višek cinizma in drastičen poseg v težko pridobljene pravice zaposlenih v policiji in MNZ z lanskim sporazumom". "Če bo potrebno, bomo v PSS prisiljeni napovedati Stavko zaposlenih v MNZ in Policiji in s slednjo zaščititi pravice zaposlenih v MNZ in Policiji," napovedujejo v PSS. 

Hkrati so opozorili na nov pokojninski načrt za zavarovance, vključene v poklicno zavarovanje, ki prispevno stopnjo znižuje z 9,25 odstotka na 8 odstotkov. V sindikatu ocenjujejo, da za takšno ravnanje ni utemeljenih argumentov. "Veljaven in nesprejemljiv poseg bo občutno negativno vplival na možnosti pričakovanega poklicnega upokojevanja policistk in policistov, kar je za PSS povsem nesprejemljivo," so še povedali. 

dezurni@zurnal24.si

 

 
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 19:30 17. Maj 2017.

    Seveda jim bo veleum Cmerar ugodil, plačali bomo pa preko novih zadolžitev države, kot vse njegove inovativne ideje, vsi - …

  • 17:16 17. Maj 2017.

    slovenska policija blamira sama sebe. poznam modele, ki so se hvalili kako so si na postaji kupili tv, da bodo …

  • 10:47 17. Maj 2017.

    Zdaj me pa boli k... za te policaje... .ista gamad, kot dohtarji, sam pohlep in fovšija, če bo še kdo …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.