Slovenija
19 ogledov

Policisti se pripravljajo na stavko

stavka Anže Petkovšek
Svet Policijskega sindikata Slovenije (PSS) se je preoblikoval v Stavkovni odbor. Nezadovoljni z dejanji vlade.

Predsednik Policijskega sindikata Slovenije (PSS) Radivoj Uroševič je sporočil, da se je Svet PSS z včerajšnjim dnem preoblikoval v Stavkovni odbor. Odločitev so sprejeli, ker vlada ne spoštuje zavez, dogovorjenih v okviru ukrepov na področju stroškov dela in drugih ukrepov v javnem sektorju za leto 2017. V tem dogovoru je bilo namreč zapisano, da se bosta vladna in sindikalna stran najkasneje do 1. maja letos dogovorili za odpravo anomalij oz. ustrezne uvrstitve v plačne razrede glede vrednotenja delovnih mest oziroma nazivov v javnem sektorju.

"Vlada je iz predloga za odpravo anomalij neupravičeno izvzela širok nabor nedvomno plačno podhranjenih delovnih mest strokovno tehničnega osebja v MNZ in Policiji, istočasno pa pri odpravi anomalij povsem izključila policiste," so zapisali v PSS. 

V sindikatu so ravnanje vlade, ki "v drugem uniformiranem poklicu, ki ni nikakor primerljiv s poklicem policista, pripravlja nabor zakonskih sprememb, ki bodo prinesle celo 30- do 40-odstotno povišanje plač tej poklicni skupini", označili za "višek cinizma in drastičen poseg v težko pridobljene pravice zaposlenih v policiji in MNZ z lanskim sporazumom". "Če bo potrebno, bomo v PSS prisiljeni napovedati Stavko zaposlenih v MNZ in Policiji in s slednjo zaščititi pravice zaposlenih v MNZ in Policiji," napovedujejo v PSS. 

Hkrati so opozorili na nov pokojninski načrt za zavarovance, vključene v poklicno zavarovanje, ki prispevno stopnjo znižuje z 9,25 odstotka na 8 odstotkov. V sindikatu ocenjujejo, da za takšno ravnanje ni utemeljenih argumentov. "Veljaven in nesprejemljiv poseg bo občutno negativno vplival na možnosti pričakovanega poklicnega upokojevanja policistk in policistov, kar je za PSS povsem nesprejemljivo," so še povedali. 

dezurni@zurnal24.si

 

 
Komentarjev 4
  • Ferluci 19:30 17.maj 2017.

    Seveda jim bo veleum Cmerar ugodil, plačali bomo pa preko novih zadolžitev države, kot vse njegove inovativne ideje, vsi - z višjimi ali novimi davki.

  • miki1234 17:16 17.maj 2017.

    slovenska policija blamira sama sebe. poznam modele, ki so se hvalili kako so si na postaji kupili tv, da bodo lahko gledali filme... drugi primerki posedajo cele dneve po kafičih... da ne začnem niti o mladih prenapihnjencih, ki z modro ...prikaži več uniformo napihujejo svoj ego... za to nedelo zahtevajo povišico ?

  • maresem 10:47 17.maj 2017.

    Zdaj me pa boli k... za te policaje... .ista gamad, kot dohtarji, sam pohlep in fovšija, če bo še kdo dobil kako drobtinico več pri plačah - npr. vojska, ki je total podhranjena. Fuj.... banda plava.