Policistka le dobila odškodnino

Foto: Dejan Mijović
Foto: Dejan Mijović
Šele višje sodišče odločilo, da je policistka upravičena do odškodnine, ker jo je med intervencijo kršitelj fizično napadel.
Oglej si celoten članek

Policistka je konec leta 2009 zvečer v kraju Babiči s sodelavko ustavljala voznika, ki je vozil prehitro. Ker voznik ni upošteval njunega ukaza in je odpeljal naprej, sta odšli na naslov, kjer je voznik prebival. Med postopkom je postal nasilen do policistk, zamahnil je proti njima in eno od njiju ugriznil v stegno.

Zavarovalnica, s katero ima policija sklenjeno zavarovalno pogodbo, je zahtevo za izplačilo odškodnine obgrizeni policistki zavrnila.

Višje sodišče vidi stvari povsem drugače

Sindikat policistov Slovenije (SPS) je zato vložil tožbo, vendar pa je prvostopenjsko sodišče med drugim odločilo, da opravljanje policijskih intervencij ni mogoče šteti za nevarno delo – policisti morajo biti zanj usposobljeni, ugriz pa predstavlja običajen riziko. Na pomoč bi lahko poklicali drugo patruljo, je ugotovilo sodišče.

Sindikat in policistka so se šli naprej in ugotovitve višjega sodišča so povsem nasprotne. Meni, da je zavarovalnica v celoti dolžna izplačati odškodnino – "ugriz, strah in nekajdnevne posledice intervencije so škoda, ki jim pravo priznava ustrezno varstvo (odškodnino)“. Na zapis o drugi intervenciji pa so na višjem sodišču zapisali, da ni mogoče ustaviti začete intervencije in počakati na prihod drugih policistov, če se kršitelj upira.

So se zanašali, da ne bodo tožili

"Sodba višjega sodišča je za policiste pomembna sodna praksa tudi za v prihodnje. Zavarovalnice so večkrat zaradi ekonomskega interesa (prihranek pri izplačilih) dosledno zavračale še tako utemeljene odškodninske zahtevke. Ob tem so predvidevali, da oškodovanci ne bodo vlagali tožb, zaradi česar ne bo treba izplačevati odškodnin," so ob tem zapisali v SPS.

Zdaj bodo v sindikatu vložili še več tovrstnih tožb.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 6

  • 19:02 9. September 2013.

    žurnal jebemvam tehniko!!!<br /><br />slajan v kolikor si zaposlen upam, da se nikoli ne boš znašel v podobni situaciji. ampak …

  • 18:59 9. September 2013.

    ženska anatomija je pač taka, da ne more konkurirati moški v fizični moči in če si moški zada cilj, da …

  • 18:57 9. September 2013.

    ženska anatomija je pač taka, da ne more konkurirati moški v fizični moči in če si moški zada cilj, da …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.