Slovenija
36 ogledov

Policistka le dobila odškodnino

Policistka Dejan Mijović
Šele višje sodišče odločilo, da je policistka upravičena do odškodnine, ker jo je med intervencijo kršitelj fizično napadel.

Policistka je konec leta 2009 zvečer v kraju Babiči s sodelavko ustavljala voznika, ki je vozil prehitro. Ker voznik ni upošteval njunega ukaza in je odpeljal naprej, sta odšli na naslov, kjer je voznik prebival. Med postopkom je postal nasilen do policistk, zamahnil je proti njima in eno od njiju ugriznil v stegno.

Zavarovalnica, s katero ima policija sklenjeno zavarovalno pogodbo, je zahtevo za izplačilo odškodnine obgrizeni policistki zavrnila.

Višje sodišče vidi stvari povsem drugače

Sindikat policistov Slovenije (SPS) je zato vložil tožbo, vendar pa je prvostopenjsko sodišče med drugim odločilo, da opravljanje policijskih intervencij ni mogoče šteti za nevarno delo – policisti morajo biti zanj usposobljeni, ugriz pa predstavlja običajen riziko. Na pomoč bi lahko poklicali drugo patruljo, je ugotovilo sodišče.

Sindikat in policistka so se šli naprej in ugotovitve višjega sodišča so povsem nasprotne. Meni, da je zavarovalnica v celoti dolžna izplačati odškodnino – "ugriz, strah in nekajdnevne posledice intervencije so škoda, ki jim pravo priznava ustrezno varstvo (odškodnino)“. Na zapis o drugi intervenciji pa so na višjem sodišču zapisali, da ni mogoče ustaviti začete intervencije in počakati na prihod drugih policistov, če se kršitelj upira.

So se zanašali, da ne bodo tožili

"Sodba višjega sodišča je za policiste pomembna sodna praksa tudi za v prihodnje. Zavarovalnice so večkrat zaradi ekonomskega interesa (prihranek pri izplačilih) dosledno zavračale še tako utemeljene odškodninske zahtevke. Ob tem so predvidevali, da oškodovanci ne bodo vlagali tožb, zaradi česar ne bo treba izplačevati odškodnin," so ob tem zapisali v SPS.

Zdaj bodo v sindikatu vložili še več tovrstnih tožb.

Komentarjev 6
  • sasquatch 19:02 09.september 2013.

    žurnal jebemvam tehniko!!!slajan v kolikor si zaposlen upam, da se nikoli ne boš znašel v podobni situaciji. ampak iz tvojega komentarja vidim, da boš samo takrat razumel... pomisli, da zaradi pritiskov delodajalca po čim večji produktivnosti odstranijo varnostne ...prikaži več naprave s stroja, ti pa moraš delati hitreje, saj ti tako predelan stroj to omogoča. nekega dne ostaneš brez prstov. ker zavarovalnice tako na lepe oči izplačujejo samo drobiž in za tvojo odškodnino nočejo niti slišat, greš na sodišče, sodnik pa z neko posplošeno in smešno obrazložitvijo odloči, da si za poškodbo kriv sam, ker si rinil s prsti kamor ne rabi...

  • sasquatch 18:59 09.september 2013.

    ženska anatomija je pač taka, da ne more konkurirati moški v fizični moči in če si moški zada cilj, da bo žensko poškodoval in je pri tem vztrajen, je rezultat obračuna vnaprej znan. pusti tista sranja al'a barbwire, lara croft,... ...prikaži več ki jih gledaš po tv.bolj zanimivo bi bilo v tem primeru ugotoviti:1. kdo je dve ženski sploh razporedil sami v patruljo;2. kdo je ti dve ženski napotil na tako intervencijo;3. koliko sodb je ta isti sodnik razsodil v korist te zavarovalnice, kakor tudi drugih zavarovalnic in kakšna je bila obrazložitev teh sodb. kajti zgornja obrazložitev je precej splošna, suhoparna in v njej ni navedenih nobenih ugotovljenih dejstev o konkretnem primeru. namreč "javna tajna" je, da so sodniki na prvi stopnji deležni različnih "ugodnosti" zavarovalnic v kolikor razsodijo v njihovo korist.slajan v kolikor si zaposlen upam, da se nikoli ne boš znašel v podobni situaciji. pomisli oz. predstavljaj si, da zaradi želje delodajalca po čim večji

  • sasquatch 18:57 09.september 2013.

    ženska anatomija je pač taka, da ne more konkurirati moški v fizični moči in če si moški zada cilj, da bo žensko poškodoval in je pri tem vztrajen, je rezultat obračuna vnaprej znan. pusti tista sranja al'a barbwire, lara croft,... ...prikaži več ki jih gledaš po tv.bolj zanimivo bi bilo v tem primeru ugotoviti:1. kdo je dve ženski sploh razporedil sami v patruljo;2. kdo je ti dve ženski napotil na tako intervencijo;3. koliko sodb je ta isti sodnik razsodil v korist te zavarovalnice, kakor tudi drugih zavarovalnic in kakšna je bila obrazložitev teh sodb. kajti zgornja obrazložitev je precej splošna, suhoparna in v njej ni navedenih nobenih ugotovljenih dejstev o konkretnem primeru. namreč "javna tajna" je, da so sodniki na prvi stopnji deležni različnih "ugodnosti" zavarovalnic v kolikor razsodijo v njihovo korist.slajan v kolikor si zaposlen upam, da se nikoli ne boš znašel v podobni situaciji. ampak iz tvojega komentarja vidim, da boš samo takrat razumel... pomis