Položaj ni tako dramatičen, kot prikazuje Janša

Foto: Nik Rovan
Foto: Nik Rovan
Konfederacija sindikatov javnega sektorja bo šla v pogovore z vlado brez predsodkov in brez vnaprejšnjih stališč, je pred ponedeljkovo razširjeno sejo Ekonomsko-socialnega sveta na Brdu pri Kranju povedal predsednik konfederacije Branimir Štrukelj.
Oglej si celoten članek

Vlada bo namreč v ponedeljek socialnim partnerjem predstavila širšo javnofinančno in makroekonomsko sliko, predstavila pa bo tudi izhodišča za nov socialni sporazum.

"Žal ugotavljam, da je dnevni red ponedeljkove seje tak, da najprej predsednik vlade in nato nekaj ministrov povedo svoje, pod točko razno na koncu je pa razprava. To se mi ne zdi najboljši začetek, saj spet kaže na neko predavanje, kjer naj bi nekateri povedali, kako je, drugi pa poslušali," je dejal Branimir Štrukelj.

Kot je povedal, pričakuje, da se bo vlada držala predvsem tistega, kar je že podpisala, in sicer izjave, ki govori o tem, da enostranskih posegov v plače, pokojnine in socialne transferje brez dogovora s sindikati ne bo. Želi si, da bi v ponedeljek premier Janez Janša pojasnil, zakaj SDS, ki jo vodi, izjave 22. decembra kot edina parlamentarna stranka ni podpisala.

Vlada začela s predlogi, "ki so nemogoči"

Trenutni položaj v državi je po Štrukljevem mnenju zahteven, a ni tako dramatičen, kot ga prikazuje predsednik vlade. Pričakuje, da bodo lahko aktivno sodelovali in v socialni sporazum vnašali elemente, ki bodo na koncu sicer kompromis, a ne le na račun majhnega človeka in tistih, ki imajo že tako malo.

Janša je v četrtek povedal, da želi, da bi nov socialni sporazum sklenili do 20. junija. Po Štrukljevem mnenju je rok realen, če vladna stran od sindikatov ne bo zahtevala nemogočega. "Začela je z nekaterimi predlogi, ki so nemogoči. Na primer privarčevati 800 milijonov evrov v enem letu, napoved odpuščanj in grožnje s tem, da ne bo denarja za plače policistov in učiteljev. Želel bi si, da bi bili toni bistveno bolj umirjeni in bolj dialoško naravnani," je še povedal.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 07:28 25. Februar 2012.

    Za šolnike ni krize. 80 učiteljev in 16 ravnateljev te dni potuje po Afriki, s helikopterja si bodo ogledali slapove.<br …

  • 22:41 24. Februar 2012.

    Dragi G.Štrukelj,če je Slovenija v taki krizi kot je ,naj jo občutijo tudi učitelji in ne samo nižji delavci z …

  • 22:25 24. Februar 2012.

    Gospod Štrukelj, situacija je pač taka: Ali se še naprej zadolžujemo pa imate lepe plače, socialne transferje in ti lepo …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.