Slovenija
14 ogledov

Položaj ni tako dramatičen, kot prikazuje Janša

Branimir Štrukelj Nik Rovan
Konfederacija sindikatov javnega sektorja bo šla v pogovore z vlado brez predsodkov in brez vnaprejšnjih stališč, je pred ponedeljkovo razširjeno sejo Ekonomsko-socialnega sveta na Brdu pri Kranju povedal predsednik konfederacije Branimir Štrukelj.

Vlada bo namreč v ponedeljek socialnim partnerjem predstavila širšo javnofinančno in makroekonomsko sliko, predstavila pa bo tudi izhodišča za nov socialni sporazum.

"Žal ugotavljam, da je dnevni red ponedeljkove seje tak, da najprej predsednik vlade in nato nekaj ministrov povedo svoje, pod točko razno na koncu je pa razprava. To se mi ne zdi najboljši začetek, saj spet kaže na neko predavanje, kjer naj bi nekateri povedali, kako je, drugi pa poslušali," je dejal Branimir Štrukelj.

Kot je povedal, pričakuje, da se bo vlada držala predvsem tistega, kar je že podpisala, in sicer izjave, ki govori o tem, da enostranskih posegov v plače, pokojnine in socialne transferje brez dogovora s sindikati ne bo. Želi si, da bi v ponedeljek premier Janez Janša pojasnil, zakaj SDS, ki jo vodi, izjave 22. decembra kot edina parlamentarna stranka ni podpisala.

Vlada začela s predlogi, "ki so nemogoči"

Trenutni položaj v državi je po Štrukljevem mnenju zahteven, a ni tako dramatičen, kot ga prikazuje predsednik vlade. Pričakuje, da bodo lahko aktivno sodelovali in v socialni sporazum vnašali elemente, ki bodo na koncu sicer kompromis, a ne le na račun majhnega človeka in tistih, ki imajo že tako malo.

Janša je v četrtek povedal, da želi, da bi nov socialni sporazum sklenili do 20. junija. Po Štrukljevem mnenju je rok realen, če vladna stran od sindikatov ne bo zahtevala nemogočega. "Začela je z nekaterimi predlogi, ki so nemogoči. Na primer privarčevati 800 milijonov evrov v enem letu, napoved odpuščanj in grožnje s tem, da ne bo denarja za plače policistov in učiteljev. Želel bi si, da bi bili toni bistveno bolj umirjeni in bolj dialoško naravnani," je še povedal.

Komentarjev 3
  • 89943da6c76f273b8ff347bd3224d5d4e3bf388c 07:28 25.februar 2012.

    Za šolnike ni krize. 80 učiteljev in 16 ravnateljev te dni potuje po Afriki, s helikopterja si bodo ogledali slapove.Dokler so plače redne, Štrukelj seveda ne občuti krize.

  • Simona Cvetko 22:41 24.februar 2012.

    Dragi G.Štrukelj,če je Slovenija v taki krizi kot je ,naj jo občutijo tudi učitelji in ne samo nižji delavci z boro 500 evrsko plačo.Do zdaj še nisem srečala učitelja, ki bi ga bilo strah za svojo službo kot je nevem ...prikaži več koliko delavceh vsak dan.Nekateri delavci hodijo še vedno v službe pa ne dobijo izplačene plače, je kateri šolnik hodil v šolo delat in ni dobil plače za nazaj?Pokažite mi ga.PS.Odpuščeni delavci Mure še do danes niso dobili pripadajoče odpravnine.

  • Stolp 22:25 24.februar 2012.

    Gospod Štrukelj, situacija je pač taka: Ali se še naprej zadolžujemo pa imate lepe plače, socialne transferje in ti lepo sindikalnino ali pa ustavimo zadolževanje predno se približamo točki ko nam bo grozil bankrot ampak v tem primeru se bo ...prikaži več treba pa čemu odpovedati. Računica je preprosta.