Položnice namesto davka do konca septembra

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
NUSZ. V občinah, ki bodo pohitele, bi lahko prvi obrok zapadel že julija. V Velenju bodo zaradi zamika morda morali najeti kredit.
Oglej si celoten članek

Občine bo Durs pozval, naj podatke za odmero nadomestila za uporabo stabnega zemljišča (NUSZ) posredujejo do konca junija, nato pa bo v treh mesecih od prejema podatkov odmeril NUSZ v celoletni višini. Do 200 evrov se plača v dveh obrokih, sicer pa v štirih.

Kdor je kupil novo stanovanje ali ob obnovi hiše plačal komunalni prispevek, je lahko za pet let oproščen NUSZ, a mora na občino podati vlogo. Nekatere občine omogočajo oprostitev ali znižanje NUSZ za občane z nižjimi dohodki; tudi v tem primeru se je treba obrniti na občino, saj Durs položnice pošlje na podlagi podatkov, ki jih posredujejo občine.

Pol leta je vse stalo

“Na občinah bo zaradi urejanja evidenc kar veselo. Odkar je bil sprejet davek na nepremičine, to je okrog pol leta, se na tem področju ni delalo nič, je pa pomembno, da so vse nepremičnine vključene. Večina podatkov je sicer dobrih, poleg tega je zadeva utečena, tako da pretiranih težav ne pričakujem,” pravi Robert Smrdelj, župan Pivke in predsednik Združenja občin Slovenije. Občine, ki so prvi del nadomestila odmerjale že v prvi polovici leta, bodo zaradi zamika lahko imele likvidnostne težave.

“Mi smo del denarja od NUSZ dobivali že v prvi polovici leta, ampak tudi če bi obveljal davek na nepremičnine, bi se nakazilo prestavilo v drugo polovico leta, tako da smo lani nekaj denarja privarčevali v ta namen. Je pa možno, da bomo morali maja in junija najeti kakšen kratkoročni kredit. Dursu bomo čim prej poslali podatke in računamo na to, da bi lahko že julija dobili denar od prvega obroka,” je pojasnil župan Občine Velenje Bojan Kontič.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.