Slovenija
5 ogledov

Položnice namesto davka do konca septembra

Slovenija 22.08.2013 zasteklen balkon, stanovanja, zasteklitev, blok, zgradba, s Saša Despot
NUSZ. V občinah, ki bodo pohitele, bi lahko prvi obrok zapadel že julija. V Velenju bodo zaradi zamika morda morali najeti kredit.

Občine bo Durs pozval, naj podatke za odmero nadomestila za uporabo stabnega zemljišča (NUSZ) posredujejo do konca junija, nato pa bo v treh mesecih od prejema podatkov odmeril NUSZ v celoletni višini. Do 200 evrov se plača v dveh obrokih, sicer pa v štirih.

Kdor je kupil novo stanovanje ali ob obnovi hiše plačal komunalni prispevek, je lahko za pet let oproščen NUSZ, a mora na občino podati vlogo. Nekatere občine omogočajo oprostitev ali znižanje NUSZ za občane z nižjimi dohodki; tudi v tem primeru se je treba obrniti na občino, saj Durs položnice pošlje na podlagi podatkov, ki jih posredujejo občine.

Pol leta je vse stalo

“Na občinah bo zaradi urejanja evidenc kar veselo. Odkar je bil sprejet davek na nepremičine, to je okrog pol leta, se na tem področju ni delalo nič, je pa pomembno, da so vse nepremičnine vključene. Večina podatkov je sicer dobrih, poleg tega je zadeva utečena, tako da pretiranih težav ne pričakujem,” pravi Robert Smrdelj, župan Pivke in predsednik Združenja občin Slovenije. Občine, ki so prvi del nadomestila odmerjale že v prvi polovici leta, bodo zaradi zamika lahko imele likvidnostne težave.

“Mi smo del denarja od NUSZ dobivali že v prvi polovici leta, ampak tudi če bi obveljal davek na nepremičnine, bi se nakazilo prestavilo v drugo polovico leta, tako da smo lani nekaj denarja privarčevali v ta namen. Je pa možno, da bomo morali maja in junija najeti kakšen kratkoročni kredit. Dursu bomo čim prej poslali podatke in računamo na to, da bi lahko že julija dobili denar od prvega obroka,” je pojasnil župan Občine Velenje Bojan Kontič.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.