Pomagajmo otrokoma umorjene mamice

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
V noči iz sobote na nedeljo je 46-letni Velenjčan v fizičnem obračunu ubil svojo 33-letno partnerico, mati štirih otrok. Dva predšolska otroka sta bila njegova in sta ostala brez obeh staršev.
Oglej si celoten članek

Dva predšolska otroka sta v nedeljo čez noč izgubila 33-letno mamico, 46-letni oče pa bo šel zaradi njenega umora v zapor. Za otroka skrbijo državne institucije, z zavodom Zadnje upanje in s pomočjo naših bralcev pa smo se odločili pomagati. Pomagate lahko vsi.

“Obljubila sem, da bomo podali dlan otrokoma. Mamice jima ne bomo mogli nikoli povrniti. Vem pa, da bi si Lidija želela, da ne pozabimo na otroka, katera je tako močno ljubila, občudovala, z njima ustvarjala, se igrala ...” opisuje ustanoviteljica zavoda Zadnje upanje Valerija Kršlin, kjer so mamici in otrokoma pred dvema letoma že pomagali.

Partner je bil v zaporu

“Bila je zelo skrbna, ljubeča mamica. Otročka sta ji bila na prvem mestu, zanju bi naredila vse. Tudi za hčeri, ki sta pa živeli in bili dodeljeni bivšemu partnerju,” je ubito 33-letno mamico opisala Valerija.

V zavodu so namreč mamici in njenima sinovoma pred časom pomagali, saj je bila v hudi finančni stiski. “V času, ko je bil partner v zaporu, je bila brez prihodkov. Položnice so se nabirale z meseca v mesec, preprosto ni videla izhoda. Prosila je za pomoč CSD, a preko institucij traja več kot mesec dni, da sploh podajo odgovor, kaj šele, da bi lahko v tistih mrzlih dneh preprečili izklop elektrike in ostalo,” pojasnjuje.

Tako so od mamice prejeli kup neplačanih položnic, vso potrebno dokumentacijo, ki jo zahtevajo, preden se odločijo pomagati ljudem v stiski. Ko so imeli vsa dokazila in so preverili zadeve, so nemudoma stopili v akcijo, saj so jim nekaj dni pred Božičem odklopili elektriko, tako da so bili na mrzlem in v temi. “K sreči so se ljudje takoj odzvali in smo jim s plačilom opomina elektriko priklopili nazaj,” se spominja Kršlinova.

Prav tako so poravnali del opomina pred tožbo in preprečili izklop tople vode, ogrevanje. Pomagali so jim tudi s hrano, vozičkom za 11 mesečnega dečka, pleničkami in tako dalje. “Mamica in otročka so bili več kot hvaležni in presrečni. Ob pogledu na dobrote in ostalo, so tekle tudi solze sreče,” se spominja.

Valerija pravi, da je mamica znala prisluhniti, pomagati tistim v stiski, če je le lahko. “Ko smo zbrali še nekaj sredstev po zaključeni akciji, je dejala: ‘Kar je bilo nakazano še zame, imejte za druge družine …’ Takšen je bil njen odgovor, čeprav ji je ostalo še dosti dolgov, a iz najhujšega je bila rešena,” pravi. Po njenih izkušnjah bi mnogi izkoriščali dobroto dobrih src v nedogled, ona pa tega ni storila: “Bila je fer in poštena.” 

Občutek nemoči in slaba vest

“Novico mi je povedala njena dobra prijateljica. Obe sva bili v velikem šoku, sploh ne vem, kako sva se pogovarjali. Vem le, da sem ustavila avto ob cesti in jokala ...” pravi Valerija. Dodaja, da jo je spreletel občutek nemoči, obupa in slaba vest, da niso opazili njene stiske in ji na pravi način pomagali tudi v tej smeri.

Pojasnjuje, da sta se mamica in prijateljica v zadnjem obdobju sporekli. Prijateljica je namreč sumila, da nekaj ni vredu. Zato ji je ponudila pomoč, ki jo je pa Lidija zavrnila: “Verjela je partnerjevim sladkim besedam, obljubam, da jima bo uspelo.”

Pojasnjuje, da ni Lidija sicer nikoli navajala, da ima kakršne koli težave v partnerstvu. “Meni osebno so delovali na zunaj srečna družina. Kaj se je dogajalo pa za stenami doma, vedo pa le oni sami,” pripoveduje.

Prijateljici se je sicer zaupala, a ji tudi ona ni znala pomagati, sama ji je obrnila hrbet in še naprej živela v zavetju partnerja. “To zavetje kaže, da je bilo vse prej kot varno, ljubeče in vredno zaupanja,” pravi.

Nasilneži drugi dan sladki in pozorni

Foto: Profimedia Svečke “Zelo mi je žal, da se vse to dogaja. Vse več žrtev molči, saj jih partnerji z dneva v dan prepričujejo, da so slabe, nesposobne mame, kadar ne klonejo, so deležne še fizičnega nasilja ...” opisuje Kršlinova.

Dodaja, da žrtve najpogosteje molčijo, ker jih je strah, če jim bo sploh kdo verjel. Velikokrat se zgodi, da si zaradi finančne stiske ne upajo oditi stran. “Velikokrat se zgodi, da so nasilneži zelo priljubljeni v družbi, niti v sanjah si ne bi mislili, da so sposobni narediti kaj takšnega,” pravi in dodaja, da so naslednji dan ponavadi sladki, pozorni, ljubeči, polni obljub, da se to ne bo več ponovilo. “A se prej kot slej ponovi, ponavadi vedno v hujši obliki,” ugotavlja.

Meni, da se nasilnež nikoli ne ozdravi. Morda za kratek čas, a prej kot slej na plano privrejo čustva in nima več kontrole na svojim vedenjem. “V primerjavi z alkoholikom, ki se lahko pozdravi,” dodaja.

Večkrat jo je udaril v glavo

Kot smo pisali je v nedeljo, nekaj pred 4. uro zjutraj, 46-letni Velenjčan s svojim osebnim vozilom na parkirni prostor pred vhod dežurne ambulante Zdravstvenega doma v Velenju pripeljal mrtvo 33-letno partnerko. Dežurnemu zdravniku je povedal, da jo je ubil. Dežurna ekipa je poskušala 33-letnico oživljati, vendar je bilo prepozno.

Izven zakonska partnerja sta bila na koncertu Velenju, kjer sta se sprla, fizični obračun pa se je zgodil, ko sta se za tem peš odpravila domov, so pojasnili na novinarski konferenci celjske policijske uprave in dodali, da je osumljenec s partnerico obračunal na Prešernovi cesti v Velenju, v neposredni bližini vrtca Najdihojca. 

Kot je pojasnil vodja oddelka za splošno kriminaliteto v sektorju kriminalistične policije PU Celje Milan Vogrinec, je osumljenec žrtev večkrat udaril v glavo, nato pa jo je zadavil: "Po dejanju jo je pustil na kraju in odšel po vozilo, s katerim jo je odpeljal do  zdravstvenega doma. Pred tem je na družbenem omrežju še objavil zapis," so sporočili s policije.

Pomoč otrokom 

Prispevke za otroka lahko nakažete na račun zavoda Zadnje upanje, ne pozabite pa pripisati namena. Ves denar bo šel izključno za otroka, ki jima je lastni oče odvzel mamico.

Osnovni podatki:

ZADNJE UPANJE, Zavod za pomoč ljudem in živalim v stiski
Loka 120
3223 Loka pri Žusmu
TRR: SI56 0483 5000 2051 219
SWIFT: KBMASI2X
Koda: CHAR
NAMEN: ZA BRATCA BREZ MAMICE

Davčna št.: 86526766
Matična št.: 6180671000
Kontakt zavoda: zavodzadnjeupanje@gmail.com

Preberite še:

Pismo mamice, ki jo je ubil partner
Velenjčan ubil 33-letno partnerko

anja.scuka@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • Q.Q
    15:37 29. December 2015.

    PLUS

  • 11:13 29. December 2015.

    Darovala bom za vse ŠTIRI otroke, tudi tiste, ki (na srečo) živijo pri očetu. Že prvič sem, in upala, da …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.