Pomembni sta dolžina in širina

Foto: Žurnal24

Your browser doesn’t support HTML5 video

Dvanajst do 16 centimetrov v dolžino in 32 do 36 milimetrov v širino. To so idealne mere, ki so v Sloveniji celo uradno zaščitene.
Oglej si celoten članek

Govorimo seveda o kranjskih klobasah, ki pa jih Slovenci po mnenju etnologa dr. Janeza Bogataja kar malce zanemarjamo. A tega je konec. Danes so ljubitelji in podporniki kranjske klobase napovedali 1. festival kranjske klobase. Vsi ljubitelji mesenosti se je bodo lahko naužili od 20. do 22. avgusta v Sori pri Medvodah.

"Slovencem morajo tujci povedat, kaj imamo dobrega,“ pravi dr. Bogataj. "Tako je tudi s kranjsko klobaso, ki jo v tujini zelo cenijo.“ Celo v skandinavskih državah poznajo našo kranjsko klobaso, ki je zaščitena tako pri nas kot v Evropski uniji.

Vsebina je pomembna
Skrivnost dobre kranjske klobase je v pravilno uporabljenih proporcih svinjskega mesa, govedine in slanine ter seveda začimb. "Zgodovina kranjske klobase sega v 19. stoletje, prve recepte zanjo pa najdemo v nemških kuharicah,“ pravi dr. Bogataj.

Na festivalu bodo vsem gostom dokazali, da je kranjska klobasa primerna za vse priložnosti, poleg tega pa se lahko servira praktično z vsem in na vse načine – s kislim zeljem, kislo repo, hladno, toplo, z gorčico in še in še. Kot pravijo ljubitelji znane slovenske klobase: "Čas je, da se vrne na slovenske krožnike!“
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.