Slovenija
55 ogledov

Pomembni sta dolžina in širina

1/2
Žurnal24 main
Dvanajst do 16 centimetrov v dolžino in 32 do 36 milimetrov v širino. To so idealne mere, ki so v Sloveniji celo uradno zaščitene.

Govorimo seveda o kranjskih klobasah, ki pa jih Slovenci po mnenju etnologa dr. Janeza Bogataja kar malce zanemarjamo. A tega je konec. Danes so ljubitelji in podporniki kranjske klobase napovedali 1. festival kranjske klobase. Vsi ljubitelji mesenosti se je bodo lahko naužili od 20. do 22. avgusta v Sori pri Medvodah.

"Slovencem morajo tujci povedat, kaj imamo dobrega,“ pravi dr. Bogataj. "Tako je tudi s kranjsko klobaso, ki jo v tujini zelo cenijo.“ Celo v skandinavskih državah poznajo našo kranjsko klobaso, ki je zaščitena tako pri nas kot v Evropski uniji.

Vsebina je pomembna
Skrivnost dobre kranjske klobase je v pravilno uporabljenih proporcih svinjskega mesa, govedine in slanine ter seveda začimb. "Zgodovina kranjske klobase sega v 19. stoletje, prve recepte zanjo pa najdemo v nemških kuharicah,“ pravi dr. Bogataj.

Na festivalu bodo vsem gostom dokazali, da je kranjska klobasa primerna za vse priložnosti, poleg tega pa se lahko servira praktično z vsem in na vse načine – s kislim zeljem, kislo repo, hladno, toplo, z gorčico in še in še. Kot pravijo ljubitelji znane slovenske klobase: "Čas je, da se vrne na slovenske krožnike!“
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.