"Ponosna na Slovenijo"

Foto: Benjamin Kovač Tina Maze Foto: Benjamin Kovač Slovesnost ob dnevu državnosti Foto: Benjamin Kovač Gregor Golobič in Majda Širca
20 let. Državniki, športniki in kulturniki so sproščeno proslavljali v Križankah.
Oglej si celoten članek

Obletnica. “Na praznik nerad kritiziram, ampak mene skrbi za državo. Ne dogajajo se stvari, ki bi nas reševale iz zagate,” je po petkovi slovesnosti ob dnevu državnosti dejal Lojze Peterle, evropski poslanec in prvi predsednik slovenske vlade. Povabljeni so se po večerni slovesnosti na Kongresnem trgu neformalno družili v Križankah, kjer smo se pogovarjali tudi s predsednikoma Hrvaške in Madžarske.

Josipović: Dvojčici sta
Slovenija in Hrvaška sta na nek način dvojčici, rojeni sta na isti dan kot neodvisni državi. Povezuje nas to, da imamo isto mamo, to je želja po svobodi in demokraciji,” je dejal hrvaški predsednik Ivo Josipović. Poudaril je, da je večer posvetil praznovanju in ne državniškim pogovorom.

“Državi, ki prijateljsko sodelujeta, si ne moreta privoščiti medsebojne jeze. Vse je že pozabljeno in del preteklosti. Ob vašem 20. rojstnem dnevu slavimo tudi pri nas,” pa je nedavne izjave ob neformalnem pogovoru premierja Boruta Pahorja s slovenskimi novinarji komentiral madžarski predsednik Pal Schmitt.

Po mnenju evropskega komisarja Janeza Potočnika moramo biti ob obletnici iskreni in reči, da smo v primerjavi z letom 1991 “svetlobna leta naprej”.

Jurij Zrnec: Bolj črno je
Ponosna sem na to, kar sem dosegla in kar je pri tej mladosti dosegla Slovenija,” je dejala svetovna prvakinja v alpskem smučanju Tina Maze, ki je bila del “športne častne čete”.

Predstavo v režiji Matjaža Bergerja pa je komentiral lanski voditelj slovesnosti Jurij Zrnec. “Blazno vizualno bogata in absolutno primerna za 20. obletnico,” je dejal Zrnec. “Razmere lani so bile manj črne kot letos, pa tudi obletnica je okrogla,” pa je po njegovem mnenju razlog za to, da je bila lanska slovesnost bolj sproščena in zabavna.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 07:33 27. Junij 2011.

    Slovenija je prekrasna dežela, ima čudovite in pridne državljane.<br />Nima pa nobenega reda v vodenju države in ne spoštuje človekovih …

  • 22:03 26. Junij 2011.

    Ponosna je na Slovenijo? Jaz nisem, ker se zavedam, da so nas elite dobesdno okradle. To ni moja država, take …

  • 20:51 26. Junij 2011.

    Proslava je imela temeljno značilnost, da je poveličevala tiste, ki so osamosvajanje zavirali in ignorirala osamosvojitelje. Po rdeči preprogi se …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.