Poostreno nad utajevalce

Foto: Žurnal24 "Za leto 2010 smo prejeli 24.025 napovedi. Podatke o skupni davčni osnovi in odm
Oddajanje v najem. Durs za 1.082 lastnikov sumi, da prihodkov niso prijavili.
Oglej si celoten članek

Podatke iz popisa nepremičnin, ki so ga izvedli na Geodetski upravi (Gurs), je za posodobitev evidenc uporabila tudi Davčna uprava Republike Slovenije (Durs).

25 tisoč vikendov

Lastniki. Po podatkih geodetske uprave je v Sloveniji 1.180.059 vseh lastnikov nepremičnin, 808.750 laswtnikov pa ima v lasti dve ali več nepemičnin. Stanovanjkih enot, ki se uporabljajo za počitniške namene je 24.648. Najem. Pri popisu nepremičnin, je bilo vprašanje o vrsti najema, ki se je nanašalo na stanovanjske dele stavb. Da je del v najemu je pritrdilo 59.976 lastnikov, da ni pa 797.770 lastnikov.

Dacarji so tako pripravili seznam potencialnih zavezancev, ki bi morali prijaviti, da nepremičnine oddajajo v najem, pa tega niso storili.

Letos so na davkariji odkrili 1.082 takšnih primerov in zavezance povabili na razgovor, kjer morajo pojasniti dejansko uporabo nepremičnine.

”Največ osebnih pozivov smo poslali konec prejšnjega leta. Trenutno pa še potekajo postopki osebnega pozivanja k razjasnitvi dejanskega stanja,” so nam sporočili z Dursa.

Poostren nadzor
Davčna uprava je lani poostrila nadzor nad tistimi, ki nepremičnine oddajajo v najem, prihodkov pa ne prijavijo.

“Ciljno usmerjen nadzor ima pozitivne učinke,” poudarjajo in dodajajo: “Od junija do decembra smo s strani zavezancev prejeli samoprijave za 421 nepremičnin, z učinkom okoli 80.000 evrov ter 556 izjav o ne oddajanju.

Kazni do 1.200 evrov
Lastniki, ki so nepremičnine oddajali v najem in tega niso prijavili Dursu, tvegajo kazen od 200 do 400 evrov. Z globo od 400 do 1.200 evrov pa davkarija kaznuje tiste, ki v napovedi navedejo neresnične, nepravilne ali nepopolne podatke. Poleg tega se zavezancu zaračuna tudi dodatna davčna obveznost.

V proračun se na račun davka od oddajanja premoženja v najem vsako leto nateče okoli sedem milijonov evrov.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.