Zmaličen obraz, amputacija prsta ... Tega vam res ni treba

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
"Poškodovano tkivo je potrebno odstraniti, ohranitev pomembnih struktur pa večinoma ni mogoča."
Oglej si celoten članek

Pred nami so dnevi, ko se nekateri ne boste mogli upreti uporabi pirotehnike. "Če ste med njimi, pirotehnične izdelke uporabljajte tako, da pri tem ne boste ogroženi in da ne boste ogrožali ter motili drugih," sporoča Slovenska Policija.

Tako visoke so globe nepravilne uporabe

"Na območju Slovenije smo lani ugotovili sto štiri kršitve Zakona o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih, kar je za dobrih dvajset kršitev več od povprečja v zadnjih petih letih," je na novinarski konferenci Boštjan Kavc – inšpektor Sektorja uniformirane policije Policijske uprave Celje, predstavil nekatere statistične podatke za preteklo leto. Med drugim je bilo obravnavanih kar sedem poškodb s pirotehničnimi izdelkih. 

Foto: Profimedia roka, poškodba

"V petih primerih so se poškodovali mladoletniki, dvakrat pa odrasli osebi," sporočajo in nadaljujejo, da je bila pri enem od mladoletnikov potrebna celo amputacija dlani, ostali štirje pa so se lažje poškodovali. "Pri odraslih osebah smo v enem primeru obravnavali hudo poškodbo, potrebna je bila amputacija prstov, v drugem primeru je šlo za lažje poškodbe," navaja inšpektor Sektorja uniformirane policije Policijske uprave Celje.

V preteklem letu je bilo obravnavanih tudi devetindevetdeset kaznivih dejanj poškodovanj tuje stvari. "Na območju Slovenije smo lani zasedli nekaj manj kot dvanajst tisoč petsto kosov pirotehnike. V največ primerih je šlo za različne petarde," sporoča Kavc.

Foto: Profimedia policija, luči

Po podatkih Policije, je v Sloveniji pirotehnične izdelke, katerih glavni učinek je pok, dovoljeno prodajati le med 19. in 31. decembrom, uporabljati pa od 26. decembra do vključno 1. januarja. "Pri tem velja poudariti, da posest in uporaba petard vseh oblik in moči, v Sloveniji ni dovoljena," opozarjajo iz policijskih uradov in dodajajo, da morajo biti vsi izdelki, ki so naprodaj tudi ustrezno označeni in opremljeni z deklaracijo v slovenskem jeziku: "Zaradi kršitev določil lahko posamezniku izrečemo globo v razponu od štiristo do tisoč dvesto evrov ter mu zasežemo pirotehnične izdelke, četudi niso njegova last".

Večina poškodb se konča z amputacijami prstov ali rok

Iz Univerzitetnega kliničnega centra Maribor sporočajo, da letno v povprečju oskrbijo okoli pet poškodb, ki nastanejo zaradi uporabe pirotehničnih sredstev. "Največ se jih zgodi med novoletnimi in velikonočnimi prazniki. Gre predvsem za mlajšo populacijo, od osem pa do petintrideset let. Občasno so poškodovanci tudi starejši," opisujejo. Po njihovih podatkih naj bi najpogosteje eksplodirale doma narejene ali na črnem trgu kupljene petarde in druga pirotehnična sredstva. Poškodovanci so občasno tudi pod vplivom alkohola. "Posledice so večinoma eksplozivne poškodbe rok in obraza s hudo poškodovanimi tkivi in opeklinami," pojasnjujejo.

Foto: pixabay urgenca, oprema

"Zaradi velike količine energije, ki se sprosti ob eksploziji pirotehničnih izdelkov, gre v veliki večini primerov predvsem za hude poškodbe mehkega tkiva in kosti," pojasnjujejo v UKC in pojasnjujejo, da je poškodovano tkivo potrebno odstraniti, ohranitev pomembnih struktur pa večinoma ni mogoča. "Zato se večina poškodb konča z amputacijami prstov ali rok, na drugih delih telesa in na obrazu pa ostanejo večje, izrazito opazne brazgotine," opozarja dr. Minja Gregorič, dr. med. in predstojnica oddelka za plastično in rekonstrukcijsko kirurgijo ter opekline.

Andrej Strahovnik, dr. med., specialist kirurg iz splošne bolnišnice Celje poudarja, da so največkrat resda poškodovane predvsem roke in obraz, poškodbe pa vplivajo tudi na vid in sluh. "V večini primerov gre za visokoenergetske poškodbe, saj gre za poškodbe tkiv in živcev, kar vodi v dolgotrajne posledice in zdravljenje."

Uporaba pirotehnike je za živali lahko usodna

"Pokanje ali kakršenkoli hrup je stres za vse živali," opozarjajo v Društvu za pomoč živalim Žverca v Škofji Loki in priporočajo, naj tisti, ki se na tak način zabavjo, to počnejo v zaklonišču, saj je hrupa že v vsakdanjem življenju preveč. "Stres je hud dejavnik za znižanje odpornosti, kar lahko vodi v razvoj bolezni," pojasnjuje Monika Koprivnikar iz društva. Iz Društva za pomoč živalim v Škofji Loki sporočajo, da lahko zaradi bežanja pred poki, ki si jih živali nikakor ne morejo interpretirati drugače kot nekaj slabega, le-te zaidejo v različne nesreče, v katerih se nemalokrat tudi hudo poškodujejo. 

Foto: Profimedia pes, zavetišče

"Skrbniki lahko poskusimo živalim preprečiti stres in poškodbe tako, da jih imamo na varnem in čim bolj umaknjene od hrupa," predlaga Monika Koprivnar in nadaljuje, da sami dobijo "klice predvsem zaradi psov, ki se izgubijo in begajo v tem času pokanja, mačke se po navadi skrijejo. Da bi bili prepričani, da gre za poškodbe zaradi pirotehnike pri živali, k sreči še nismo imeli primera." Po podatkih Društva za živali Škofja Loka so pri mačkah takšne poškodbe najbrž usodne.

Zaradi novoletnih ognjemetov vsako leto umre več tisoč ptic

Iz Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije sporočajo, da imajo tako kot ostale živali tudi ptice naravno prirojen strah pred močnimi zvoki in svetlobo, zato jim uporaba pirotehničnih izdelkov povzroča močan stres in stisko. "V strahu za preživetje urno odletijo v iskanje čim bolj varne lokacije, ki pa jo zaradi vseobsežne uporabe pirotehničnih izdelkov, predvsem v noči 31. decembra, le stežka najdejo," pojasnjujejo strokovnjaki iz Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije. Po njihovih podatkih se mnoge ptice pozimi pomaknejo bližje človeku, v mestna središča, številne pa tudi prenočujejo na ogromnih skupinskih prenočiščih. V tem času lahko ognjemet povzroči velik preplah, ki nemalokrat privede tudi do pogina večjega števila ptic. "Uporaba pirotehničnih izdelkov splaši ogromne jate spečih ptic, ki se v zmedi zaletijo v predmete, ki jih v temi ne vidijo, kot so denimo okna, žice, veje in stebri," opozarjajo v Društvu.

Foto: Profimedia ptica, žica

"Zaradi novoletnih ognjemetov vsako leto umre več tisoč ptic," navajajo v največji nevladni organizaciji za varstvo narave v Sloveniji. "Znani so posamezni primeri smrti, predvsem v mestnih jedrih, za katere se sklepa, da so posledica trkov ptic v antropogene površine zaradi preplaha, ki nastane ob novoletnih ognjemetih," pojasnjujejo na Društvu za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije in nadaljujejo, da "slikovite in hkrati žalostne primere posledic, ki jih prinašajo dotični ognjemeti, najdemo že pri naši sosedi, Italiji." Tam naj bi tla ulic v bližini železniške postaje v Rimu januarja 2021 prekrilo več sto mrtvih ptic, večinoma škorcev, ki so nič hudega sluteč prenočevali na skupinskem prenočišču v mestu, novoletni ognjemet pa jih je tako rekoč pahnil v smrt.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 15:08 25. December 2022.

    Uvesti šeriatsko pravo za preprodajo piratk!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.