Poslanci bezali v nakup letala za vojsko

Foto: Žurnal24 Španska CASA je eno izmed dveh letal v ožjem izboru ministrstva za obrambo.
Transportno letalo, ki ga namerava kupiti Slovenska vojska, bo stalo 30,8 milijona evrov.
Oglej si celoten članek

Toliko je namreč za nakup namenila vlada, je pred parlamentarnim odborom za obrambo povedal državni sekretar na obrambnem ministrstvu Franc Žnidaršič. Dodal je še, da bo pogodba o nakupu podpisana najpozneje sredi decembra, letalo pa bi lahko Slovenija prevzela konec prihodnjega leta. Člani odbora, ki se je sestal na pobudo poslanca SD Aurelia Jurija, so pozvali vlado, naj pripravi poročilo o poteku nabave, razpisu in razpisnih pogojih, ki bo članom odbora omogočilo preverjanje transparentnosti nakupa.

Kot je pojasnil sekretar Žnidaršič, je razpisno dokumentacijo dvignilo pet podjetij, ponudbo so oddala tri, od katerih pa ena ni izpolnjevala pogojev. Tako sta pri nakupu v ožji izbor prišli dve letali – španska CASA 295 in italijanski C27. Podjetji sta pripravili ponudbi, ki ju na ministrstvu sedaj preučujejo.

Državni sekretar je zavrnil očitke, da so člani odbora o nakupu transportnih letal izvedeli iz medijev. Nakup namreč med drugim predvidevajo resolucija o opremljanju SV ter kratkoročni in srednjeročni načrti nabave opreme, ki jih je sprejel državni zbor, je poudaril Žnidaršič. Podatek o tem, da SV kupuje transportno letalo, pa je bil objavljen tudi na portalu evropske obrambne agencije, je še dodal Žnidaršič.

Opozicijskega poslanca Aurelia Jurija je zanimalo, v kakšne namene se bo lahko tovrstno letalo uporabljalo. Po Žnidaršičevih besedah naj bi se letalo uporabljalo tudi za humanitarno oskrbo pri elementarnih nesrečah, za hitro angažiranje reševalnih ekip in nujno evakuacijo slovenskih državljanov z ogroženih območij v tujini ob morebitnih nesrečah.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.