Slovenija
15 ogledov

Poslanci bezali v nakup letala za vojsko

Španska CASA je eno izmed dveh letal v ožjem izboru ministrstva za obrambo. Žurnal24 main
Transportno letalo, ki ga namerava kupiti Slovenska vojska, bo stalo 30,8 milijona evrov.

Toliko je namreč za nakup namenila vlada, je pred parlamentarnim odborom za obrambo povedal državni sekretar na obrambnem ministrstvu Franc Žnidaršič. Dodal je še, da bo pogodba o nakupu podpisana najpozneje sredi decembra, letalo pa bi lahko Slovenija prevzela konec prihodnjega leta. Člani odbora, ki se je sestal na pobudo poslanca SD Aurelia Jurija, so pozvali vlado, naj pripravi poročilo o poteku nabave, razpisu in razpisnih pogojih, ki bo članom odbora omogočilo preverjanje transparentnosti nakupa.

Kot je pojasnil sekretar Žnidaršič, je razpisno dokumentacijo dvignilo pet podjetij, ponudbo so oddala tri, od katerih pa ena ni izpolnjevala pogojev. Tako sta pri nakupu v ožji izbor prišli dve letali – španska CASA 295 in italijanski C27. Podjetji sta pripravili ponudbi, ki ju na ministrstvu sedaj preučujejo.

Državni sekretar je zavrnil očitke, da so člani odbora o nakupu transportnih letal izvedeli iz medijev. Nakup namreč med drugim predvidevajo resolucija o opremljanju SV ter kratkoročni in srednjeročni načrti nabave opreme, ki jih je sprejel državni zbor, je poudaril Žnidaršič. Podatek o tem, da SV kupuje transportno letalo, pa je bil objavljen tudi na portalu evropske obrambne agencije, je še dodal Žnidaršič.

Opozicijskega poslanca Aurelia Jurija je zanimalo, v kakšne namene se bo lahko tovrstno letalo uporabljalo. Po Žnidaršičevih besedah naj bi se letalo uporabljalo tudi za humanitarno oskrbo pri elementarnih nesrečah, za hitro angažiranje reševalnih ekip in nujno evakuacijo slovenskih državljanov z ogroženih območij v tujini ob morebitnih nesrečah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.