Poslanci morda ob pol nadomestila

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Vlada se je seznanila, jeseni bodo o nadomestilu plače po koncu mandata razpravljali še poslanci.
Oglej si celoten članek

Poslanci, ministri in drugi funkcionarji po predlogih sprememb zakona o javnih funkcionarjih ne bi več prejemali nadomestila plače eno leto, ampak največ pol leta, hkrati pa bi bilo nadomestilo nižje, kot je sedaj. Kot je predstavila generalna sekretarka vlade Helena Kamnar v funkciji pomočnice ministra za javno upravo, torej Boruta Pahorja, se je vlada s predlogi seznanila, sedaj pa se bo pričela javna obravnava.

"Danes ne glede na to, koliko časa funkcionar opravlja svojo funkcijo ministra ali poslanca, prejema nadomestilo za rok enega leta. Redko pridejo do izraza moralni zadržki posameznika," je poudarila Kamnarjeva.

Tudi nižje nadomestilo
Pravica do nadomestila plače po prenehanju mandata bi bila tako omejena na pol leta (zdaj eno leto) za ves mandat oziroma več kot polovico mandata, za manj kot pol mandata pa bi to nadomestilo funkcionarji prejemali tri mesece.

Zdaj lahko vsi prejemajo nadomestilo eno leto, ne glede na trajanje mandata. Hkrati bi bilo nadomestilo nižje, kot je sedaj, ko funkcionarji dobivajo polno plačo iz preteklega obdobja z dodatki vred. Iz njega bi bili tako izvzeti dodatki za delovno dobo in vodenje delovnih teles, kot nadomestilo pa bi prejemali le osnovno plačo. Ureditev bi veljala za vse funkcionarje izvršne in zakonodajne oblasti.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.