Slovenija
20 ogledov

Poslanci morda ob pol nadomestila

Poslanci morajo danes vnovič potrditi zakon o upravljanju kapitalskih naložb, če Žurnal24 main
Vlada se je seznanila, jeseni bodo o nadomestilu plače po koncu mandata razpravljali še poslanci.

Poslanci, ministri in drugi funkcionarji po predlogih sprememb zakona o javnih funkcionarjih ne bi več prejemali nadomestila plače eno leto, ampak največ pol leta, hkrati pa bi bilo nadomestilo nižje, kot je sedaj. Kot je predstavila generalna sekretarka vlade Helena Kamnar v funkciji pomočnice ministra za javno upravo, torej Boruta Pahorja, se je vlada s predlogi seznanila, sedaj pa se bo pričela javna obravnava.

"Danes ne glede na to, koliko časa funkcionar opravlja svojo funkcijo ministra ali poslanca, prejema nadomestilo za rok enega leta. Redko pridejo do izraza moralni zadržki posameznika," je poudarila Kamnarjeva.

Tudi nižje nadomestilo
Pravica do nadomestila plače po prenehanju mandata bi bila tako omejena na pol leta (zdaj eno leto) za ves mandat oziroma več kot polovico mandata, za manj kot pol mandata pa bi to nadomestilo funkcionarji prejemali tri mesece.

Zdaj lahko vsi prejemajo nadomestilo eno leto, ne glede na trajanje mandata. Hkrati bi bilo nadomestilo nižje, kot je sedaj, ko funkcionarji dobivajo polno plačo iz preteklega obdobja z dodatki vred. Iz njega bi bili tako izvzeti dodatki za delovno dobo in vodenje delovnih teles, kot nadomestilo pa bi prejemali le osnovno plačo. Ureditev bi veljala za vse funkcionarje izvršne in zakonodajne oblasti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.