Poslanec Levice: Denarna pomoč je namenjena vsem nam

Foto: Državni zbor Poslanska skupina NSi Foto: Državni zbor Poslanska skupina SD Foto: Državni zbor Urška Klakočar Zupančič
Predlog je zaključil zakonodajno pot.
Oglej si celoten članek

Poslanci so danes s 30 glasovi za in 51 proti zavrnili novelo zakona o socialno varstvenih prejemkih. Ta je del paketa socialne zakonodaje, ki ga je v parlamentarno obravnavo vložila poslanska skupina NSi že v času prejšnje vlade.

Čeprav je sprva kazalo, da se mu obeta podpora, saj je bila na matičnem odboru proti predlogu le Levica, se je po volitvah razmerje v parlamentu spremenilo. Vlada se je včeraj opredelila proti zakonu, temu so danes sledili še poslanci koalicije.

Predlagatelji zakona so predlagali izplačilo denarne socialne pomoči v naravi v primerih, ko otrok ne obiskuje pouka ali obstaja dolg do javnih služb ali vzgojno izobraževalnih zavodov, pravno podlago za zagotovitev izmenjave osebnih podatkov oseb v stiski, ki so v obravnavi na centru za socialno delo, da so obsojenci na hišni zapor lahko upravičeni do denarne socialne pomoči ter podaljšanje roka hrambe osebnih podatkov in dokumentov iz zbirke podatkov o denarni socialni pomoči in varstvenem dodatku.

Foto: Državni zbor Janez Cigler Kralj (NSi) je prepričan, da je cilj sprememb pomoč tistim, ki jo potrebujejo, hkrati pa delo za tiste, ki so ga zmožni. Denarna socialna pomoč je po njegovi oceni kratkotrajna, ne dolgotrajna rešitev.

V Levici pa se s tem niso strinjali. Poslanec Milan Jakopovič je menil, da gre za "kaznovanje, za palico". Opozoril je, da je socialno delo razvrednoteno do te mere, da danes ni nikogar več, ki bi ga ta poklic zanimal. 

"Denarna pomoč je namenjena vsem nam, je ena alineja tega, kar imenujemo socialna država," je poudaril in dodal, da so iz nje že leta nazaj naredili "neko kriminalizacijo, čeprav je do socialne pomoči upravičen nekdo, ki se ni po svoji krivdi znašel v stiski".

Ocenil je, da je cilj predloga predvsem to, da se nekoga v stiski potisne nazaj na trg dela, brez da bi mu najprej skušali pomagati.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 26

  • 15:16 29. Junij 2022.

    leta 208 je mr pahor izjavil, sedaj je pa kriza, sevea eden najbolj nesposobnih voditeljev ... in kaj je bilo …

  • 15:10 29. Junij 2022.

    trg dela je tak kot, zagotovo 100% opravinčencev socialne , niso vsi invalidi, v glavi ali fizično... zdej folk tudi …

  • 13:19 29. Junij 2022.

    Komu je Janševa vlada namenila največ sredstev lahko preverite na spletni strani https://erar.si/prejemnik/13707787/#transakcije

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.