Slovenija
7237 ogledov

Poslanec Levice: Denarna pomoč je namenjena vsem nam

Novice: Poslanec Levice: Denarna pomoč je namenjena vsem nam Label - Poslanska skupina Levica
1/3
Državni zbor
Predlog je zaključil zakonodajno pot.

Poslanci so danes s 30 glasovi za in 51 proti zavrnili novelo zakona o socialno varstvenih prejemkih. Ta je del paketa socialne zakonodaje, ki ga je v parlamentarno obravnavo vložila poslanska skupina NSi že v času prejšnje vlade.

Čeprav je sprva kazalo, da se mu obeta podpora, saj je bila na matičnem odboru proti predlogu le Levica, se je po volitvah razmerje v parlamentu spremenilo. Vlada se je včeraj opredelila proti zakonu, temu so danes sledili še poslanci koalicije.

Predlagatelji zakona so predlagali izplačilo denarne socialne pomoči v naravi v primerih, ko otrok ne obiskuje pouka ali obstaja dolg do javnih služb ali vzgojno izobraževalnih zavodov, pravno podlago za zagotovitev izmenjave osebnih podatkov oseb v stiski, ki so v obravnavi na centru za socialno delo, da so obsojenci na hišni zapor lahko upravičeni do denarne socialne pomoči ter podaljšanje roka hrambe osebnih podatkov in dokumentov iz zbirke podatkov o denarni socialni pomoči in varstvenem dodatku.

Poslanska skupina NSi | Avtor: Državni zbor Državni zbor
Janez Cigler Kralj (NSi) je prepričan, da je cilj sprememb pomoč tistim, ki jo potrebujejo, hkrati pa delo za tiste, ki so ga zmožni. Denarna socialna pomoč je po njegovi oceni kratkotrajna, ne dolgotrajna rešitev.

V Levici pa se s tem niso strinjali. Poslanec Milan Jakopovič je menil, da gre za "kaznovanje, za palico". Opozoril je, da je socialno delo razvrednoteno do te mere, da danes ni nikogar več, ki bi ga ta poklic zanimal. 

"Denarna pomoč je namenjena vsem nam, je ena alineja tega, kar imenujemo socialna država," je poudaril in dodal, da so iz nje že leta nazaj naredili "neko kriminalizacijo, čeprav je do socialne pomoči upravičen nekdo, ki se ni po svoji krivdi znašel v stiski".

Ocenil je, da je cilj predloga predvsem to, da se nekoga v stiski potisne nazaj na trg dela, brez da bi mu najprej skušali pomagati.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 26
  • eminenca 15:16 29.junij 2022.

    leta 208 je mr pahor izjavil, sedaj je pa kriza, sevea eden najbolj nesposobnih voditeljev ... in kaj je bilo potem ... niso hoteli več zaposlevat, oz, vsul se je množični val prijav na delo , po več 100 za ...prikaži več eno mesto ... halo ... zjebal cel sistem ... človek je imel službo, ampak vsi so rinili v javno uprovo, komunale, vse kar je dsržavno ... privat sektor podhranjen, razvoja ni bilo že takrat, sploh ga ni sedaj ... a mislite, da bodo šiptarji delal v IT? ja, nekaj jih bo ... ne rečem

  • eminenca 15:10 29.junij 2022.

    trg dela je tak kot, zagotovo 100% opravinčencev socialne , niso vsi invalidi, v glavi ali fizično... zdej folk tudi živi v različnih razmerah ... delodajalca danes ne zanima kaj imaš na sebi, akko boš prišel nadelo, lahko z zlomljeno ...prikaži več marelo in ves moker, plačal bo minimalno od minalnega ... marsikaj kar je prostovolnega, bila spremenili v vklučevanje trajno nezaposlenih ... 10 let na socialni, jutri po k najhujšemu provatniku, v petek pa klada ... marsikaj se je treba pogovorit

  • Avatar Leon
    Leon 13:19 29.junij 2022.

    Komu je Janševa vlada namenila največ sredstev lahko preverite na spletni strani https://erar.si/prejemnik/13707787/#transakcije