Posodili izgubašu

Foto: Žurnal24 Hoteli Bernardin poslujejo v rdečih številkah, se zadolžujejo, prodajajo premože
Transakcije. V Hotelih Bernardin ne povedo, zakaj posojajo denar drugim izgubašem.
Oglej si celoten članek
Zadolžena
Minus
. Konec lanskega leta je imela Maksima Invest osem milijonov evrov izgube, kratkoročne obveznosti pa so skoraj 36 milijonov.

"To je, milo rečeno, nenavadno. Pri tem posojilu ne vidim ekonomske logike. Kako je mogoče, da podjetje, ki je v rdečih številkah, samo zadolženo in ki prodaja svoje premoženje, hkrati posoja denar družbi z nizko boniteto? Zagotovo se pojavlja vsaj sum oškodovanja malih delničarjev," Matej Lahovnik, nekdanji gospodarski minister in ekonomist, komentira razkritje iz letnega poročila NFD holding.

Iz omenjenega dokumenta je namreč razvidno, da je družba Hoteli Bernardin pred kratkim Maksimi Invest posodila 1,3 milijona evrov; ta ga mora vrniti leta 2013. Transakcija se zdi nenavadna, saj so se Hoteli Bernardin pri banki zadolžili za enak znesek, nato pa še dodatno – za skupaj 3,3 milijona evrov, dolg pa morajo poravnati do avgusta oziroma septembra. Že lani so se zadolžili za tri milijone evrov, hkrati pa prodali precej premoženja.

Za komentar finančnih transakcij smo zaprosili vodstvo, a so nam iz pisarne glavnega izvršnega direktorja Čedomila Vojniča sporočili, da gre "za poslovne odločitve podjetja, ki jih ne bodo komentirali".

Pogled nazaj
Spomnimo, Maksima Invest je bila sicer ena od družb, ki je sodelovala pri Bavčarjevem prevzemu Istrabenza. "Zdaj očitno nekaj štrikajo in poskušajo rešiti, kar so zapletli. Regulacija holdingov pa je žal takšna, da omogoča manipulacije in poslovanje, ki ni v interesu malih delničarjev," dodaja nekdanji gospodarski minister.

"Gre za dogodek, pri katerem NFD skupaj s Savo izvaja različne operacije, da bi stabiliziral svoje finance. To sta globoko zadolženi družbi, ki posredno ali neposredno izčrpavata premoženje malih delničarjev. Ekonomske upravičenosti za takšno posojilo ni," pa meni Rajko Stankovič, predsednik Društva - Mali delničarji - Skupaj smo močnejši.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.