Slovenija
4 ogledov

Posodili izgubašu

Hoteli Bernardin poslujejo v rdečih številkah, se zadolžujejo, prodajajo premože Žurnal24 main
Transakcije. V Hotelih Bernardin ne povedo, zakaj posojajo denar drugim izgubašem.
Zadolžena
Minus
. Konec lanskega leta je imela Maksima Invest osem milijonov evrov izgube, kratkoročne obveznosti pa so skoraj 36 milijonov.

"To je, milo rečeno, nenavadno. Pri tem posojilu ne vidim ekonomske logike. Kako je mogoče, da podjetje, ki je v rdečih številkah, samo zadolženo in ki prodaja svoje premoženje, hkrati posoja denar družbi z nizko boniteto? Zagotovo se pojavlja vsaj sum oškodovanja malih delničarjev," Matej Lahovnik, nekdanji gospodarski minister in ekonomist, komentira razkritje iz letnega poročila NFD holding.

Iz omenjenega dokumenta je namreč razvidno, da je družba Hoteli Bernardin pred kratkim Maksimi Invest posodila 1,3 milijona evrov; ta ga mora vrniti leta 2013. Transakcija se zdi nenavadna, saj so se Hoteli Bernardin pri banki zadolžili za enak znesek, nato pa še dodatno – za skupaj 3,3 milijona evrov, dolg pa morajo poravnati do avgusta oziroma septembra. Že lani so se zadolžili za tri milijone evrov, hkrati pa prodali precej premoženja.

Za komentar finančnih transakcij smo zaprosili vodstvo, a so nam iz pisarne glavnega izvršnega direktorja Čedomila Vojniča sporočili, da gre "za poslovne odločitve podjetja, ki jih ne bodo komentirali".

Pogled nazaj
Spomnimo, Maksima Invest je bila sicer ena od družb, ki je sodelovala pri Bavčarjevem prevzemu Istrabenza. "Zdaj očitno nekaj štrikajo in poskušajo rešiti, kar so zapletli. Regulacija holdingov pa je žal takšna, da omogoča manipulacije in poslovanje, ki ni v interesu malih delničarjev," dodaja nekdanji gospodarski minister.

"Gre za dogodek, pri katerem NFD skupaj s Savo izvaja različne operacije, da bi stabiliziral svoje finance. To sta globoko zadolženi družbi, ki posredno ali neposredno izčrpavata premoženje malih delničarjev. Ekonomske upravičenosti za takšno posojilo ni," pa meni Rajko Stankovič, predsednik Društva - Mali delničarji - Skupaj smo močnejši.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.