Upokojenci, toliko več bo danes na vašem računu

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Upokojenci bodo dobili višje pokojnine.
Oglej si celoten članek

Že drugič letos se bodo upokojencem zvišale pokojnine. Februarska uskalditev je bila redna, kot jo določa sistemski pokojninski zakon, druga letošnja uskladitev, ki velja od 1. aprila, pa je bila izredna.

Potem ko so upokojenci konec februarja prejeli pokojnine, usklajene za 2,2 odstotka, bo aprilska pokojnina, ki bo izplačana danes, višja še za 1,1 odstotka. Tisti, katerih pokojnina znaša denimo 600 evrov, bodo tako dobili 6,6 evra več, torej znesek 606,6 evra. Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje bo zanjo na letni ravni namenil 40 milijonov evrov.

Razlika med najvišjo in najnižjo pokojnino

Povprečna neto starostna pokojnina je marca znašala 634 evrov, povprečna starostna neto pokojnina tistih z dopolnjenimi vsaj 40 leti pokojninske dobe brez sorazmernih delov in delnih pokojnin pa 822 evrov.

Najvišja izplačana pokojnina je bila marca 2740 evrov, najnižja pokojnina pa od 1. aprila znaša malenkost več kot 218 evrov. V skladu s sistemskim zakonom je zagotovljena zavarovancu s pravico do predčasne, starostne ali invalidske pokojnine, znaša pa 26 odstotkov najnižje pokojninske osnove.

Prejemnikov pokojnin iz obveznega zavarovanja, med katerimi so starostne, invalidske, družinske in vdovske, je bilo marca po podatkih pokojninskega zavoda skoraj 617.100. Samo starostnih upokojencev je bilo približno 444.000.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 20

  • 07:49 1. Maj 2018.

    Ne vem zakaj kdo od politikov ki nam krojijo to bedno življenje ne pomisli,da ZIVimo samo ENKRat in bi vsi …

  • 06:46 1. Maj 2018.

    zbudite se vsi Slovenci kdo bo dal glas za DESUS ( erjavca ) s njim je nekaj narobe

  • 23:32 30. April 2018.

    Ne bi prosim o tem zvišanju pokojnine, to je za nas , ki imamo nižjo metanje peska v oci.Ne vem …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.