"Pozabili ste, komu krojite usodo: OTROKOM!"

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Vzgojitelji v odprtem pismu ministra Turka opozarjajo, da so napisane spremembe zakona o vrtcih nestrokovne in bodo škodile razvoju otrok. Ministrstvo odgovarja: Treba je varčevati, gre pa za ukrepe prehodnega značaja.
Oglej si celoten članek

Predlog, da v oddelkih prvega starostnega obdobja vzgojitelj izvaja program v dveh oddelkih je nezaslišan, so v pismu zapisali ogorčeni strokovni delavci Vrtca pri Osnovni šoli Globoko. Kot pravijo, je vsakemu staršu in osebi, ki ima vsaj malo stika z najmlajšimi in najšibkejšimi členi naše družbe, jasno, kako pomembno je otroku zagotavljati občutek varnosti, ki ga lahko dosežemo samo z zagotavljanjem stalnosti osebe, ki zanj skrbi. „Že tako občutljivo obdobje, ko se otrok loči od družine, naj bi še dodatno obremenilo otrokovo varnost, dobro počutje in duševni razvoj,“ pravijo.

"O otrocih vendar odločate!"

Zgroženi so, da tisti, ki odločajo o spremembah zakona, sploh ne poznajo dela vzgojitelja. „Če menite, da lahko vzgojitelj opravi strokovno delo z najmlajšimi tako, da hodi iz oddelka v oddelek tako kot vi na sestanke, se močno motite,“ pravijo in dodajajo: „Očitno je, da si sploh ne predstavljate, kako poteka delo v vrtcih, kajti drugače ne bi mogli napisati takšne neumnosti kot je delo 1 vzgojitelja v dveh oddelkih?!!! O otrocih vendar odločate!,“ so zgroženi vzgojitelji.

"Pokažite, če znate bolje"

Opozarjajo, da oddelki prvega starostnega obdobja že dolgo niso več samo varstvo in nega, saj sem sodijo tudi enoletniki, ki običajno ob vstopu še ne hodijo. „Kako bi po vašem zagotovili dnevno bivanje na prostem in skrb za zdravje (poleg vseh ostalih nalog), ko pa imamo strokovni delavci samo po dve roki, vi pa nam nalagate 16 otrok naenkrat,“ trdijo in prosijo za demonstracijo tovrstnega dela, saj ga tisti, ki odločajo o spremembah, po njihovem mnenju očitno obvladajo bolje.

"Oprostite, ampak ne bo šlo!"

S svojim predlogom nam sporočate, da je kakovost v slovenskih vrtcih nepomembna oz. celo škodljiva, sicer pa je res, da je ovčice lažje voditi, so zapisali. „Zaskrbljujoče je, da o tako pomembni temi kot je ta, odločajo ljudje, ki o tem očitno nimajo nobenega znanja in se tudi niso potrudili, da bi se o tem poučili,“ ponovno poudarjajo: „V zavetju pisarniških zidov namreč vse lepo pade na papir. Oprostite, ampak ne bo šlo! Argumenti o tem, kako boste razbremenili starše, ker bodo po vašem plačevali manj vrtca na račun kakovosti so preprosto žaljivi.“

„Za varnost otrok vam ni mar“

Po mnenju vzgojiteljev je število otrok v oddelku omejeno z razlogom, kar je v prvi vrsti povezano z varnostjo in kakovostjo. Če se bo to število večalo, bo za varnost in kakovost po njihovo težko poskrbeti: „Noben starš ne bi izbral privarčevanih nekaj evrov na račun varnosti in kakovosti,“ pravijo in pozivajo ministra, da naj se tega zaveda tudi on.

Pismo so zaključili z zapisom, da je jasno, da se želi s pretvezo varčevanja uničiti vsa prizadevanja za kakovost predšolske vzgoje v Sloveniji in jo zreducirati na varstvo in nego, vzgojitelje pa zamenjati z neusposobljenim kadrom.

Ministrstvo vztraja: treba je varčevati

Za pojasnila v zvezi s pismom smo zaprosili tudi Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport, kjer pa so nas napotili na pojasnila z novinarske konference državne sekretarke Mojce Škrinjar, kjer je ponovila, da „so ukrepi potrebni zaradi finančne konsolidacije občinskih proračunov, zaradi dejstva, da mora javno porabo znižati ves javni sektor. Občinam želi ministrstvo omogočiti, da znižajo cene programov vrtcev. Pri tem bomo zasledovali osnovno načelo, da naj ukrepi, ki jih predlagamo, omogočajo še naprej ohranjanje kakovosti v slovenskih vrtcih ob prilagoditvi stroškov v sedanjem kriznem obdobju. Povečanje števila otrok v oddelkih za dva otroka naj bi prišlo v poštev le tam, kjer bo to mogoče ob upoštevanju minimalnega normativa igralne površine na otroka. Vsekakor pa ministrstvo ne bo zagovarjalo »trpanja« otrok v oddelke,“ je poudarila Škrinjarjeva.

Ministrstvo želi tudi ohraniti obstoječa delovna mesta, saj je kadrovska zasedba kakovostna, podatki o rodnosti spodbudni, zato bomo dolgoročno potrebovali tako vrtce kot kadre, je dodala in zaključila, da je glavnino ukrepov zato treba razumeti kot ukrepe prehodnega značaja. „Takoj ko se bodo pokazali znaki rasti, pa bomo ta vprašanja znova obravnavali. Vsi predlogi so zaenkrat zgolj na ravni predlogov, o njih se želimo pogovarjati v širšem okviru in sodelovati pri iskanju rešitev“, je še poudarila Škrinjarjeva.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 07:02 2. December 2012.

    Dej da ne bo janša videl otroške nasmehe...še to jim bo vzel!!! in vse pod...pokrijmo tisto kar smo preveč pokradli...

  • 18:17 30. November 2012.

    Saj zato pa hočejo bodoče rodove zjeb.at, da njihov froci nebi imeli konkurence!

  • 13:51 30. November 2012.

    Zakaj bi se pa sekiral, saj njegovi ne hodijo več v šole !

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.