Poziv: Župani hrvaške Istre Janši poslali pismo

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Vodilni predstavniki Istrske županije in župani tamkajšnjih mest pozvali Janšo, naj hrvaško Istro umakne z rdečega seznama.
Oglej si celoten članek

Na Hrvaškem so v minulih 24 urah potrdili še 145 okužb z novim koronavirusom ter eno smrtno žrtev covida-19, je danes objavil nacionalni štab civilne zaščite. Kot so dodali, je trenutno v državi 2492 aktivnih primerov okužb. Na bolnišničnem zdravljenju je 258 ljudi, med njimi jih 14 potrebuje pomoč ventilatorja. 

Največ novih primerov imajo znova v Splitsko- Dalmatinski županiji (45) in v Zagrebu (29). V Istri so v zadnjem dnevu zabeležili štiri nove primere, trenutno je na tem območju 75 aktivno okuženih prebivalcev. 

Covid-19 Novi podatki: Število okuženih znova poskočilo

Hrvaški portal index.hr medtem povzema pismo, ki so ga vodilni predstavniki Istrske županije in župani tamkajšnjih mest naslovili na slovenskega predsednika vlade Janeza Janšo, v katerem ga pozivajo, da njihovo županijo umakne z rdečega seznama. 

"Spoštovani predsednik..."

"Spoštovani predsednik vlade Republike Slovenije, pozdravljamo prizadevanja vlade Republike Hrvaške, da bi s sosednjimi državami in državami EU dosegla dogovor o uvedbi epidemiološkega režima na ravni hrvaških županij in ne po vsej državi," so na začetku zapisali župani. Po njihovem so se za apel slovenskemu premierju odločili po tem, "ko je znano, da je epidemiološka slika na tem območju izjemno dobra, čeprav se je po drugih delih države močno poslabšala." Manjše število okužb v tej županiji pripisujejo velikim naporom tamkajšnjih odgovornih in dejstvu, da so domačini in njihovi vestno upoštevali ukrepe. 

Apel v imenu dobrososedskih odnosov

Foto: NIJZ "Po uvrstitvi Hrvaške na rdeči seznam smo bili priča nezadovoljstvu in odhodu velikega števila slovenskih državljanov, naših tradicionalnih gostov, prijateljev in sosedov, ki že leta dopustujejo v Istri ali imajo tam svoje počitniške domove. Istrska županija in Slovenija že leta gojita izjemno dobre prijateljske odnose, slovenski državljani v Istri niso le dobrodošli, ampak tudi povsem varni! Zato apeliramo na Vlado Republike Slovenije, naj glede na izredno dobro epidemiološko sliko v Istri in v imenu dobrososedskih odnosov ponovno preuči možnost uvedbe ukrepov za Hrvaško. Ti naj bodo selektivni, na ravni regij ali okrajev. Stabilna in ugodna epidemiološka situacija v Istri ni naključje, temveč rezultat dobre strategije in discipline," so še Janši napisali župani, ki so poudarili, da bivanje pri njih varno. "Prepričani smo, da bodo odprtje Istre za državljane Slovenije pozdravili ne le Istra in Hrvaška, temveč tudi naši dragi prijatelji v Sloveniji!," zaključujejo. 

Covid-19 Maske v šoli da ali ne? Tako je pri nas in tako v tujini!

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 24

  • 05:36 2. September 2020.

    In, kdo bo preverjal, kje sem bil? Sem se 14 dni nazaj vračal z dopusta iz Dajle (Umag/Novigrad) s polno …

  • 05:32 2. September 2020.

    Nobene veze nima, da se v Istri "bolj trudijo", ker se ne. Zadeva deluje povsod po "priporočilih". V štacunah maske, …

  • 21:54 1. September 2020.

    jaz sem pa mislil, da smo slovenci nepomebni gostje?? nam se pljuva v hrano itd. dobro tam nizje od istre.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.