Slovenija
35061 ogledov

Poziv: Župani hrvaške Istre Janši poslali pismo

Profimedia
Vodilni predstavniki Istrske županije in župani tamkajšnjih mest pozvali Janšo, naj hrvaško Istro umakne z rdečega seznama.

Na Hrvaškem so v minulih 24 urah potrdili še 145 okužb z novim koronavirusom ter eno smrtno žrtev covida-19, je danes objavil nacionalni štab civilne zaščite. Kot so dodali, je trenutno v državi 2492 aktivnih primerov okužb. Na bolnišničnem zdravljenju je 258 ljudi, med njimi jih 14 potrebuje pomoč ventilatorja. 

Največ novih primerov imajo znova v Splitsko- Dalmatinski županiji (45) in v Zagrebu (29). V Istri so v zadnjem dnevu zabeležili štiri nove primere, trenutno je na tem območju 75 aktivno okuženih prebivalcev. 

Covid-19, testiranje Covid-19 Zdravje Novi podatki: Število okuženih znova poskočilo

Hrvaški portal index.hr medtem povzema pismo, ki so ga vodilni predstavniki Istrske županije in župani tamkajšnjih mest naslovili na slovenskega predsednika vlade Janeza Janšo, v katerem ga pozivajo, da njihovo županijo umakne z rdečega seznama. 

"Spoštovani predsednik..."

"Spoštovani predsednik vlade Republike Slovenije, pozdravljamo prizadevanja vlade Republike Hrvaške, da bi s sosednjimi državami in državami EU dosegla dogovor o uvedbi epidemiološkega režima na ravni hrvaških županij in ne po vsej državi," so na začetku zapisali župani. Po njihovem so se za apel slovenskemu premierju odločili po tem, "ko je znano, da je epidemiološka slika na tem območju izjemno dobra, čeprav se je po drugih delih države močno poslabšala." Manjše število okužb v tej županiji pripisujejo velikim naporom tamkajšnjih odgovornih in dejstvu, da so domačini in njihovi vestno upoštevali ukrepe. 

Apel v imenu dobrososedskih odnosov

 | Avtor: NIJZ NIJZ
"Po uvrstitvi Hrvaške na rdeči seznam smo bili priča nezadovoljstvu in odhodu velikega števila slovenskih državljanov, naših tradicionalnih gostov, prijateljev in sosedov, ki že leta dopustujejo v Istri ali imajo tam svoje počitniške domove. Istrska županija in Slovenija že leta gojita izjemno dobre prijateljske odnose, slovenski državljani v Istri niso le dobrodošli, ampak tudi povsem varni! Zato apeliramo na Vlado Republike Slovenije, naj glede na izredno dobro epidemiološko sliko v Istri in v imenu dobrososedskih odnosov ponovno preuči možnost uvedbe ukrepov za Hrvaško. Ti naj bodo selektivni, na ravni regij ali okrajev. Stabilna in ugodna epidemiološka situacija v Istri ni naključje, temveč rezultat dobre strategije in discipline," so še Janši napisali župani, ki so poudarili, da bivanje pri njih varno. "Prepričani smo, da bodo odprtje Istre za državljane Slovenije pozdravili ne le Istra in Hrvaška, temveč tudi naši dragi prijatelji v Sloveniji!," zaključujejo. 

prvi dan šole Covid-19 Slovenija Maske v šoli da ali ne? Tako je pri nas in tako v tujini!

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 26
 • dusan72 05:36 02.september 2020.

  In, kdo bo preverjal, kje sem bil? Sem se 14 dni nazaj vračal z dopusta iz Dajle (Umag/Novigrad) s polno mapo računov iz štacun pa prijavo na turistični agenciji... Na Dragonji hrvata sploh bilo ni, naš "zaspane" je pa samo ...prikaži več pomahal z roko. Toliko o nekem "hudem preverjanju". Če karikiram, sem lahko 3 dni v Dalmaciji, pa 3 dni na Zrćah, pa potem spijem kavo v Umagu in sem bil kao samo 6 ur čez mejo na obisku? NIHČE nima niti najmanjšega pojma kje je kdo, v izjavah za javnost pa vsi pametni.

 • dusan72 05:32 02.september 2020.

  Nobene veze nima, da se v Istri "bolj trudijo", ker se ne. Zadeva deluje povsod po "priporočilih". V štacunah maske, pred lokalnimi pajzli se vaški pijančki veselo "hidrirajo"... Razlika od SLO je v temu, da imajo tam zaradi različnih interesov ...prikaži večv odprte nočne klube, kjer se NIHČE ne drži niti najmanjših priporočil. Trenutno je to Dalmacija, jutri bo Pula pa Pag (ta je že problematičen)... in čez en teden bo štala že v Umagu.

 • Avatar Albistella27
  Albistella27 00:18 02.september 2020.

  Dobrodošli v najboljšem erotičnem klubu --- www.Sextis.fun