Pozno v noč o plačah

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Pogajanja. Sindikati javnega sektorja danes z vlado o plačah in spremembi kolektivne pogodbe. Zdravniki. Na nižje plače bi pristali, a le če bo vlada "ustavila odtekanje denarja".
Oglej si celoten članek

"Če je diagnoza finančnega in ekonomskega stanja taka, kot se prikazuje zadnje dni, je naša država resen bolnik in bo treba ukrepati. To pomeni, da se bo čemu treba tudi odpovedati," je bil včeraj tik pred sestankom sindikatov javnega sektorja z ministrstvom za finance ter ministrstvom za pravosodje in javno upravo realen Konrad Kuštrin, predsednik sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Fides.

V nasprotju s Svizom in še nekaterimi drugimi sindikati, ki napovedujejo stavke, v Fidesu ne nasprotujejo pogajanjem okrog plač, če bi se ob tem odpravila plačna nesorazmerja. Petnajstodstotno znižanje plač pa vidijo le kot "vladno pogajalsko izhodišče".

A dodajo resno opozorilo: "Težko, da se bodo kolegi strinjali z varčevanjem pri plačah, če bo drugje denar še naprej odtekal."

Dopusta pa ne dajo

Tako kot sindikalist Drago Ščernjavič in Branimir Štrukelj tudi Kuštrin meni, da je veliko več mogoče prihraniti predvsem pri javnih naročilih in da je treba prevetriti investicije. "V zdravstvu smo videli, kako se je gradila pediatrična klinika, pa onkološki, vlada pa je kupovala tudi falcona," spomni Kuštrin. Če tu ne bo sprememb, bo to "nespodobno", meni in dodaja, da je v zdravstvu prerazkošna tudi administracija. Rezi, na katere v Fidesu ne bi pristali, pa so: le 32 dni dopusta, znižanje povračil za potne stroške in prehrano ter ukinitev nadomestila za ločeno življenje.

Sesalci denarja

"Veste, koliko je v javnem sektorju zaposlenih, ki imajo s tem istim javnim sektorjem sklenjene še take ali drugačne pogodbe in delajo prek svojih espejev, inštitutov ali podjetij, in to pogosto kar v istih javnih prostorih, ter tako dodatno sesajo javni denar. Naj vlada pove, kaj bo naredila tu." Tako ostro pa se je včeraj na izjave ministra Senka Pličaniča, da sindikati do zdaj niso predlagali nobenih konkretnih varčevalnih ukrepov, odzval Ščernjavič. Vnovič je naštel, da so vladi že februarja predlagali varčevanje pri javnih naročilih in najemninah, naj izboljša upravljanje državnih deležev v gospodarskih družbah ter naj se spopade s sivo ekonomijo ter obdavči luksuz.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 20:30 10. Oktober 2013.

    na vse so ti sindikati pristali in pristali bodo tudi na to ali še na huje!! Jaz močno verjamem da …

  • zic
    23:04 29. Marec 2012.

    banke so zafurale Slovenijo zdaj bodo pa delavci JU reševali državo...

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.