Pozor! Ne vračajte klicev!

Foto: Bralec
Foto: Bralka
Slovenski uporabniki mobilnih telefonov že dober mesec dobivajo nenavadna SMS-sporočila iz nenavadnih številk. Ne nasedajte! Gre za zlorabe!
Oglej si celoten članek

O mednarodnih zlorabah z namenom povečanja prometa na mednarodnih številkah smo poročali že v začetku marca. Očitno se zlorabe nadaljujejo; ravno danes nam je naš bralec poslal fotografijo SMS-sporočila, ki ga je prejel. Glasovno sporočilo ga poziva, naj na številko vrne klic.

Še enkrat: ne nasedajte! Če z neznane mednarodne številke – bralec je sporočilo prejel iz številke 006745599386 – prejmete sporočilo s prošnjo, da pokličite, tega ne storite!

Na Mobitelu pojasnjujejo, da gre za "enak način prevare kot pri Wangiri klicih, za poskus spodbujanja uporabnikov, naj pokličejo na določeno številko v tujini, s čimer ustvarijo mednarodni promet". Uporabnikom svetujejo, da na tako prejeta SMS-sporočila ne odgovarjajo.

Celotna potegavščina poteka prek sistema, ki samodejno generira kratke klice, na katere klicani po navadi ne utegne odgovoriti. Če uporabnik vrne klic na tako številko, se po zvonjenju sliši avtomatski odzivnik s pozivom, naj odtipka osebno geslo za vstop v klepetalno ali drugo družabno omrežje, predvaja se reklamno sporočilo ali pa je v slušalki tišina.

Klic se obračunava kot običajen klic po tarifi za mednarodni promet, uporabniki pa praviloma že po nekaj sekundah ugotovijo, da so klicali nekaj neobičajnega in prekinejo klic. O tovrstnih primerih že vrsto let poročajo iz vse Evrope.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 15:06 12. April 2014.

    Ga ni tedna, da ne prejmem vsaj dveh takšnih klicev, sms-e sem prejel samo 2 ali 3-krat do sedaj. Kar …

  • 23:04 11. April 2014.

    Jqaz zaenkrat nobenega sporočila nisem dobil, mogoče zaradi tega ker nimam naročnine.

  • 22:07 11. April 2014.

    In kako naj te operater zasciti? SMSov ti ne sme brat, klic v tujino je pa tvoja odlocitev.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.