Pozor, odpoklic živila zaradi snovi, ki povzroča tudi raka

Foto: Profimedia
Živilo uporabljajo številna slovenska gospodinjstva.
Oglej si celoten članek

Podjetje Žito je iz prodaje odpoklicalo grisine s sezamom italijanskega proizvajalca. Kljub predhodnem preverjanju jim je namreč proizvajalec naknadno javil odpoklic ene serije izdelka zaradi možne prisotnosti nedovoljenega etilen oksida v sezamu.

GTIN koda izdelka je 3838700242317, LOT številka je L200925, rok uporabe pa september 2021.

Podjetje kupce prosi, naj izdelka ne uporabijo. Izdelek lahko vrnejo oziroma zamenjajo na mestu nakupa, za več informacij pa so na voljo preko elektronskega naslova info@zito.si ali odpoklic@zito.si in na telefonski številki 080 30 02.

Povzroča tudi raka 

Etilen oksid se na semenih sezama uporablja kot sredstvo za sterilizacijo v državah, kjer se ta hrana proizvaja. V EU uporaba etilen oksida pri pridelavi hrane ni dovoljena, ne glede na način pridelave.

Ima genotoksične rakotvorne lastnosti, poleg tega lahko vpliva na plodnost ter živčni sistem, zato predstavlja resno tveganje za zdravje ljudi, še posebej v primeru ponavljajoče izpostavljenosti. 

Pri nedavni pripravi toksikološkega profila za etilen oksid so sicer pri ameriški Agenciji za strupene substance in register bolezni (ATSDR, 2020) ocenili, da so scenariji zaužitja etilen oksida preko hrane, ki bi se pokazali kot resna grožnja zdravju, manj verjetni.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 6

  • 06:36 5. Februar 2021.

    a slike se ne da objavit..al bom moral brskat ko ovca po kodah izdelkov iz grisinov!

  • 18:21 4. Februar 2021.

    Od kdaj se pa novinarči sekirate zaradi raka? Saj ga ni, corona novi virus je in vsak dan novi sevi, …

  • 17:10 4. Februar 2021.

    NAMERNO , MIHO

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.