Slovenija
37100 ogledov

Pozor, odpoklic živila zaradi snovi, ki povzroča tudi raka

Nakupovalni voziček
Živilo uporabljajo številna slovenska gospodinjstva.

Podjetje Žito je iz prodaje odpoklicalo grisine s sezamom italijanskega proizvajalca. Kljub predhodnem preverjanju jim je namreč proizvajalec naknadno javil odpoklic ene serije izdelka zaradi možne prisotnosti nedovoljenega etilen oksida v sezamu.

GTIN koda izdelka je 3838700242317, LOT številka je L200925, rok uporabe pa september 2021.

Podjetje kupce prosi, naj izdelka ne uporabijo. Izdelek lahko vrnejo oziroma zamenjajo na mestu nakupa, za več informacij pa so na voljo preko elektronskega naslova info@zito.si ali odpoklic@zito.si in na telefonski številki 080 30 02.

Povzroča tudi raka 

Etilen oksid se na semenih sezama uporablja kot sredstvo za sterilizacijo v državah, kjer se ta hrana proizvaja. V EU uporaba etilen oksida pri pridelavi hrane ni dovoljena, ne glede na način pridelave.

Ima genotoksične rakotvorne lastnosti, poleg tega lahko vpliva na plodnost ter živčni sistem, zato predstavlja resno tveganje za zdravje ljudi, še posebej v primeru ponavljajoče izpostavljenosti. 

Pri nedavni pripravi toksikološkega profila za etilen oksid so sicer pri ameriški Agenciji za strupene substance in register bolezni (ATSDR, 2020) ocenili, da so scenariji zaužitja etilen oksida preko hrane, ki bi se pokazali kot resna grožnja zdravju, manj verjetni.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 6
  • mihatirs 06:36 05.februar 2021.

    a slike se ne da objavit..al bom moral brskat ko ovca po kodah izdelkov iz grisinov!

  • Mesija_se_vraca 18:21 04.februar 2021.

    Od kdaj se pa novinarči sekirate zaradi raka? Saj ga ni, corona novi virus je in vsak dan novi sevi, to je največja bojazen in kuga stoletja. Seveda za covid ovce in ne trezne državljane, ki vemo koliko je ura.

  • marjeta698 17:10 04.februar 2021.

    NAMERNO , MIHO