Pozor, popoldne nevihte: Tako se bodo pomikale po Sloveniji

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Nad zahodno Evropo in Atlantikom je območje visokega zračnega pritiska. Iznad Skandinavije se proti Alpam spušča hladen zrak s hladno fronto. Ta bo danes popoldan dosegla naše kraje. Nad našimi kraji pihajo vetrovi zahodne smeri, ki k nam prinašajo vse bolj vlažen zrak. Po prehodu hladne fronte bodo nad nami zapihali vetrovi severnih smeri.
Oglej si celoten članek

Kmalu po poldnevu bodo v Avstriji začele nastajati posamezne plohe in nevihte, ki se bodo nato do popoldneva razširile nad vso Slovenijo in potovale v smeri Hrvaške. Popoldan in zvečer bo tako oblačno s pogostimi padavinami, večinoma plohami in posameznimi nevihtami. Najvišje dnevne temperature bodo od 22 do 27 °C, na Primorskem okoli 30 °C, pišejo vremenoslovci portala neurje.si. 

"Lokalno lahko nastane kakšna močnejša nevihta, ki jo bodo spremljali predvsem močnejši nalivi in sunki nevihtnega piša. Ni izključena tudi manjša toča. V noči na petek bodo padavine postopno ponehale," dodajajo.

Gibanje neviht si lahko ogledate v radarski sliki na tej povezavi.

Junij 2022 nadpovprečno topel in sončen

Po delnih in še ne povsem preverjenih podatkih je bila junijska povprečna temperatura zraka na ravni celotne Slovenije močno nad povprečjem dolgoletnega obdobja, ugotavljajo na Arsu. Padavin je bilo na ravni Slovenije podpovprečno. Na ravni države je bilo nadpovprečno veliko sončnih ur.

Odklon temperature zraka od povprečja obdobja 1981–2010 je na državni ravni znašal 3,7 °C, kar uvršča junij 2022 med tri najtoplejše od leta 1961. Prehitel je lanski junij, ki je bil do sedaj tretji najtoplejši.

Junij je bil na ravni celotne države namočen podpovprečno glede na primerjalno obdobje 1981–2010. S tem nadaljuje vrsto podpovprečno namočenih mesecev od decembra lani, ki jo je prekinil le april. Na državni ravni je kazalnik višine padavin znašal okrog 58 %, kar uvršča junij 2022 med osem najbolj suhih od leta 1961, so še sporočili z Arsa.

Po mesečni statistiki temperature zraka in višine padavin je bil letošnji junij na ravni države najbolj podoben junijema 2019 in 2003, ki sta bila še toplejša in nekoliko bolj suha.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.