Slovenija
35418 ogledov

Pozor, popoldne nevihte: Tako se bodo pomikale po Sloveniji

Vreme: Toča ni izključena: Popoldne nevihte, tako se bo gibala fronta!. Nevihta Profimedia
Nad zahodno Evropo in Atlantikom je območje visokega zračnega pritiska. Iznad Skandinavije se proti Alpam spušča hladen zrak s hladno fronto. Ta bo danes popoldan dosegla naše kraje. Nad našimi kraji pihajo vetrovi zahodne smeri, ki k nam prinašajo vse bolj vlažen zrak. Po prehodu hladne fronte bodo nad nami zapihali vetrovi severnih smeri.

Kmalu po poldnevu bodo v Avstriji začele nastajati posamezne plohe in nevihte, ki se bodo nato do popoldneva razširile nad vso Slovenijo in potovale v smeri Hrvaške. Popoldan in zvečer bo tako oblačno s pogostimi padavinami, večinoma plohami in posameznimi nevihtami. Najvišje dnevne temperature bodo od 22 do 27 °C, na Primorskem okoli 30 °C, pišejo vremenoslovci portala neurje.si. 

"Lokalno lahko nastane kakšna močnejša nevihta, ki jo bodo spremljali predvsem močnejši nalivi in sunki nevihtnega piša. Ni izključena tudi manjša toča. V noči na petek bodo padavine postopno ponehale," dodajajo.

Gibanje neviht si lahko ogledate v radarski sliki na tej povezavi.

Junij 2022 nadpovprečno topel in sončen

Po delnih in še ne povsem preverjenih podatkih je bila junijska povprečna temperatura zraka na ravni celotne Slovenije močno nad povprečjem dolgoletnega obdobja, ugotavljajo na Arsu. Padavin je bilo na ravni Slovenije podpovprečno. Na ravni države je bilo nadpovprečno veliko sončnih ur.

Odklon temperature zraka od povprečja obdobja 1981–2010 je na državni ravni znašal 3,7 °C, kar uvršča junij 2022 med tri najtoplejše od leta 1961. Prehitel je lanski junij, ki je bil do sedaj tretji najtoplejši.

Junij je bil na ravni celotne države namočen podpovprečno glede na primerjalno obdobje 1981–2010. S tem nadaljuje vrsto podpovprečno namočenih mesecev od decembra lani, ki jo je prekinil le april. Na državni ravni je kazalnik višine padavin znašal okrog 58 %, kar uvršča junij 2022 med osem najbolj suhih od leta 1961, so še sporočili z Arsa.

Po mesečni statistiki temperature zraka in višine padavin je bil letošnji junij na ravni države najbolj podoben junijema 2019 in 2003, ki sta bila še toplejša in nekoliko bolj suha.

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.