Pozor, pri zobozdravniku visoka možnost okužbe

Foto: Pixsell Zobozdravnik
Zdravniška zbornica opozarja, v katerih primerih nikakor ne smete k zobozdravniku
Oglej si celoten članek

"V zobozdravstvenih ambulantah se opravljajo storitve, kjer je izjemno visoko tveganje za prenos okužbe. Delamo v področju izdihanega zraka, v zraku je aerosol, torej kapljice sline in krvi, tako pacient kot zobozdravnik sta izpostavljena visokemu riziku, zobozdravstvene ambulante ne razpolagajo z vso zaščitno opremo," je opozoril podpredsednik zbornice Krunoslav Pavlović.

"Po obravnavi bi morali vse dezinficirati in sterilizirati, sredstev za kritje teh dodatnih stroškov, ki so v zadnjem času poskočila, ni," je opozoril. 

"Obračam se na vse paciente, da v primeru kašljanja, kihanja, izcedka iz nosu ali povišane temperature ne hodijo k zobozdravniku, ampak pokličite in se prenaročite. Tudi v primeru močne bolečine ali otekline, če imate zgoraj opisane znake, najprej pokličite v ambulanto in počakajte navodila. Ne hodite v ambulanto, ne da bi se pred tem dogovorili s svojim zobozdravnikom," je pozval vse paciente. 

Zdravniška zbornica je ministrstvu za zdravje predlagala, da bi določili sedem ambulant, ki bi sprejemale paciente s simptomi okužbe dihal in kjer bi se zagotovila vsa zaščitna oprema. Na odgovor ministrstva še čakajo. 

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 19:41 9. Marec 2020.

    Pa jebo vas korona virus ste že dosadni

  • 18:21 9. Marec 2020.

    "Po obravnavi bi morali vse dezinficirati in sterilizirati, sredstev za kritje teh dodatnih stroškov, ki so v zadnjem času poskočila, …

  • 16:54 9. Marec 2020.

    Če nimaš navodil je simpl, ne čakaš, ampak jih narediš/napišeš sam! Še dobr da majo navodila kako dihat zrak...

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.