Slovenija
21010 ogledov

Pozor, pri zobozdravniku visoka možnost okužbe

Zobozdravnik Pixsell
Zdravniška zbornica opozarja, v katerih primerih nikakor ne smete k zobozdravniku

"V zobozdravstvenih ambulantah se opravljajo storitve, kjer je izjemno visoko tveganje za prenos okužbe. Delamo v področju izdihanega zraka, v zraku je aerosol, torej kapljice sline in krvi, tako pacient kot zobozdravnik sta izpostavljena visokemu riziku, zobozdravstvene ambulante ne razpolagajo z vso zaščitno opremo," je opozoril podpredsednik zbornice Krunoslav Pavlović.

"Po obravnavi bi morali vse dezinficirati in sterilizirati, sredstev za kritje teh dodatnih stroškov, ki so v zadnjem času poskočila, ni," je opozoril. 

"Obračam se na vse paciente, da v primeru kašljanja, kihanja, izcedka iz nosu ali povišane temperature ne hodijo k zobozdravniku, ampak pokličite in se prenaročite. Tudi v primeru močne bolečine ali otekline, če imate zgoraj opisane znake, najprej pokličite v ambulanto in počakajte navodila. Ne hodite v ambulanto, ne da bi se pred tem dogovorili s svojim zobozdravnikom," je pozval vse paciente. 

Zdravniška zbornica je ministrstvu za zdravje predlagala, da bi določili sedem ambulant, ki bi sprejemale paciente s simptomi okužbe dihal in kjer bi se zagotovila vsa zaščitna oprema. Na odgovor ministrstva še čakajo. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • andrej06 19:41 09.marec 2020.

    Pa jebo vas korona virus ste že dosadni

  • fiston 18:21 09.marec 2020.

    "Po obravnavi bi morali vse dezinficirati in sterilizirati, sredstev za kritje teh dodatnih stroškov, ki so v zadnjem času poskočila, ni," To bi morali že itak početi, pa zgleda ne počnejo. Zdaj ko so se usrali so priznali. Kaj a ...prikaži veča da greš k zobozdravniku, pa recimo fašeš gripo ali kak drug virus je pa normalno.

  • blayo 16:54 09.marec 2020.

    Če nimaš navodil je simpl, ne čakaš, ampak jih narediš/napišeš sam! Še dobr da majo navodila kako dihat zrak...

Sorodne novice