Slovenija
6594 ogledov

Zdravniki ogorčeni, navodila so morali poiskati v Združenem kraljestvu

Zdenka Čebašek Travnik Anže Petkovšek
Zdravniki so soočeni s številnimi grožnjami, ministrstvo pa kot kaže nima dovolj posluha.

"Za nami je tretji vikend, ko smo tudi v soboto in nedeljo intenzivno zbirali poročila s terena naših kolegov, ki se na nas obračajo s številnimi vprašanji, na katera niso dobili odgovora, kako ravnati na delovnih mestih, da ne bodo sami prenašalci bolezni," je na tiskovni konferenci povedala predsednica Zdravniške zbornice Zdenka Čebašek Travnik. "Iskali smo navodila za zaposlene, a jih pri nas nismo našli, zato smo danes po formalni in neformalni poti na ministrstvo za zdravje poslali navodila, kot so jih za zaposlene v zdravstvu pripravili v Združenem kraljestvu."

"Imamo navodila, kako ravnati s pacienti, nimamo pa navodil, kako naj se obnašamo do zdravstvenega osebja. Potrebovali bi navodila, kdaj zdravniki ne smejo biti več v stiku s pacientom. Na primer, če je zdravnik bil na okuženem območju in nima bolezenskih znakov, ali je lahko v stiku s pacienti ali ne in koliko časa mora biti v izolaciji."

Zdenka Čebašek Travnik

Ministrstvo so prosili, da se do teh navodil opredeli, da bodo lahko sporočili članom, pri čemer je predsednica zbornice opozorila, da so podobna vprašanja, na katere odgovarjajo v Združenem kraljestvu na ministrstvo za zdravje poslali že konec februarja, a nanje niso prejeli odgovora.

Slovenske novice: V šolstvu se obeta kup novosti Slovenija Deset dijakov poslali v karanteno seja Strokovnega sveta za konkurenčno in stabilno poslovno okolje Slovenija Država bo sofinancirala čakanje na delo

"Vedno več zaposlenih nam sporoča, da bi se želeli na svojih delovnih mestih zaščititi, a zaščitne opreme ni za vse, ki sodelujejo v procesih zdravljenja, tako da so zdravniki in zobozdravniki v težavah, posebej tisti, ki imajo specializacijo takšne vrste, da svojega dela ne morejo opraviti z razdalje, kot na primer zobozdravniki," je povedala Čebašek Travnikova.

Povedala je, da so bili tudi v stikih z zdravniki, ki so okuženi oz. so bili izpostavljeni koronavirusu. "Govorila sem s strokovno vodjo ZD Metlika, ki mi je pojasnila, da trenutno opravljajo le administrativna opravila, to kar lahko naredijo brez stika s pacienti," je pojasnila Čebašek Travnikova. "Nekateri ljudje to razumejo, nekateri ne. Dogovorjeni so s sosednjimi ZD, da jim pomagajo."

"Izpad zdravstvenega osebja se pričakuje v večjem obsegu, kot v običajni populaciji."

Zdenka Čebašek Travnik

Na žalost po besedah predsednice zdravniške zbornice dobivajo tudi neprijetna sporočila, v katerih javnost vali odgovornost za to, da so zdravniki bolni. "Zmerljivke prihajajo tudi k nam na zbornico," je povedala Čebašek Travnikova. "Ker vemo, da se s podobnimi problemi soočajo tudi zdravniki na terenu, smo zagotovili telefonsko linijo, na katero jim odgovarjamo." Mnogi zdravniki namreč takšnega pisanja po forumih niso vajeni in so osebno prizadeti. 

"Koliko zdravnikov dela, pa se slabo počuti"

Čebašek Travnikova je poudarila, da so vsi zdravniki šli na delovno mesto, ko se niso imeli bolezenskih znakov, držali so se navodil ministrstva za zdravje, ki so bila takrat izdaja. " A se vi zavedate, koliko zdravnikov dela, pa se slabo počuti," je dejala Čebašek Travnikova. "Hkrati se zdravniki, posebej tam, kjer jih je malo, zelo zavedajo, da če eden ostane doma, to pomeni veliko težavo."

"Če nimate znakov bolezni, pojdite na delovno mesto, takšna so bila navodila dežurnega epidemiologa v regiji. Zdravniki so spoštovali ta navodila, zato ni pošteno, da se jim pripisuje odgovornost za širitev virusa.

Za zdaj velja, da zdravim ne pripada bolniška, če pridejo na delovno mesto in so že nosilci virusa, so delali tako, kot je prav."

Zdenka Čebašek Travnik

Pobude, vprašanja in kritike zdravnikov s terena bodo poslali tudi na ministrstvo za zdravje in Nacionalni inštitut za javno zdravje.

Novi koronavirus Koronavirus Slovenija V Sloveniji trije novi primeri, skupaj jih je okuženih 19

Novi koronavirus | Avtor: Profimedia Profimedia

Koronavirus Koronavirus Svet Trije Hrvati s težjo obliko, na avstrijski meji zdravstvene ekipe

Na tiskovki so pojasnili še, da so na Zbornici odpovedali vse dogodke, ki so bili na urniku. "Večinoma so jih odpovedali organizatorji sami, kar podpiramo," je še pojasnila Čebašek Travnikova. "Dogovarjamo se o prestavitvi vseh sestankov, zborničnih odborov in drugih skupin, ki delujejo v okviru zbornice, izjema bodo le tista izobraževanja, ki bodo namenjena temu, kako ravnati v tej situaciji, ko smo pred dejstvom, da se koronavirus širi po Sloveniji. Kolegi iz Italije nam sporočajo, kako hudo je pri njih, prizadevamo si, da bi zdravniki in drugo zdravstveno osebje svoje delo lahko kar najbolje opravljalo."

Koronavirus Koronavirus Svet "Do 26. marca bo tri tisoč bolnikov potrebovalo intenzivno terapijo" Koronavirus Drakonski ukrep Svet Vrag je vzel šalo: Država omejuje gibanje za četrtino prebivalstva

dd

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 11
  • Avatar Pinkopalinko
    Pinkopalinko 20:16 09.marec 2020.

    A ni Zdenka Čebašek Travnik že v penziji?Ja sej je že leta nazaj izpolnjevala pogoje za pokoj?Zakaj se še matra "zajebava" in dela tako zahtevno službo?Ma naj gre v penzion in pusti, da se zajebavajo s to službo mlajši,polni energije ...prikaži več in znanja.Saj je ogromno naredila za družbo,se je žrtvovala preveč,več kot dovolj.

  • fiston 18:17 09.marec 2020.

    "nimamo pa navodil, kako naj se obnašamo do zdravstvenega osebja" Kaj a to nimajo navodil, če še lahko medicinske sestre natepavajo ?

  • fasader56 17:29 09.marec 2020.

    Pa še prevajati so morali............