Svet
8721 ogledov

Trije Hrvati s težjo obliko, na avstrijski meji zdravstvene ekipe

Koronavirus Profimedia
Pri južni sosedi nimajo novih primerov, v Avstriji bodo ostreje postopali na meji.

Hrvaški minister za zdravje Vili Beroš je zjutraj povedal, da v državi trenutno nimajo novih potrjenih primerov, je pa skupaj kar 4278 oseb vključenih v epidemiološke ukrepe. 

Skupaj imajo 12 primerov okužb, trije med njimi imajo nekoliko težjo obliko bolezni. "Trije okuženi imajo težke simptome, a je vse pod nadzorom," je za RTL povedal Beroš. "Bolniki imajo spremembe na pljučih, a se te ne vidijo z običajnim rentgenskim slikanjem, kar kaže na to, da niso tako velike. Vse je v mejah pričakovanega." 

Novi koronavirus Koronavirus Slovenija V Sloveniji trije novi primeri, skupaj jih je okuženih 19

Težjo obliko bolezni prebolevata dva pacienta iz Reke in eden iz Varaždina. 

Na Hrvaškem zadovoljni z ukrepi

Glede na to, da imajo 12 primerov zaznanih okužb, smatra dosedanje ukrepe za uspešne. "To dokazuje, da ukrepi, ki jih izvajamo in jih bomo še naprej izvajali, dajejo pričakovane rezultate," je dejal minister in napovedal, da budno spremljajo situacijo v sosednjih deželah. 

Novi koronavirus | Avtor: Profimedia Profimedia

Koronavirus Koronavirus Svet "Do 26. marca bo tri tisoč bolnikov potrebovalo intenzivno terapijo"

Posebej pozorno spremljajo situacijo v Italiji, kjer so zabeležili največ smrtnih žrtev novega koronavirusa izven Kitajske, in sicer 366. 

Okuženih je 7375 ljudi, vlada je zaradi epidemije koronavirusa v nedeljo odredila karanteno za 16 milijonov prebivalcev dežele Lombardija in še 14 pokrajin na severu države, ki bo trajala vse do 3. aprila.

Prepoved gibanja za četrtino Italijanov

Karantena zajema celotno deželo Lombardija ter pokrajine Benetke, Modena, Parma, Piacenza, Reggio Emilia, Rimini, Pesaro e Urbino, Alessandria, Asti, Novara, Verbano Cusio Ossola, Vercelli, Padova in Treviso. Na območju živi četrtina od 60 milijonov prebivalcev Italije. 

Koronavirus Drakonski ukrep Svet Vrag je vzel šalo: Država omejuje gibanje za četrtino prebivalstva

Na območju karantene ne bo popolne prepovedi gibanja, ga bodo pa morali ljudje upravičiti. Znotraj zaprtega območja ter v in iz njega se bodo smeli gibati le ljudje z "dokazanimi poslovnimi razlogi" ali če "bodo imeli za to zdravstvene razloge".

Avstrijci z ostrejšimi ukrepi na meji

Brenner | Avtor: Epa Epa

Na avstrijskem Tirolskem bodo od torka na mejnih prehodih z Italijo potnikom, ki bodo želeli v Avstrijo, merili telesno temperaturo, je v nedeljo zvečer sporočila deželna vlada. Kdaj bodo s tem ukrepom začeli na avstrijskem Koroškem, ki prav tako meji na Italijo, še ni znano.

Slovenske novice: V šolstvu se obeta kup novosti Slovenija Deset dijakov poslali v karanteno

Na Tirolskem bodo imeli mobilne zdravstvene ekipe, ki bodo delovale na prelazu Brenner in bodo pregledovale železniške in cestne potnike. Preglede bodo izvajale tudi na avstrijsko-italijanski meji pri kraju Sillian na Vzhodnem Tirolskem ter na prelazu Resia/Reschnen pri Meranu.

Merjenja temperature

Deželni glavar Tirolske Günther Platter je povedal, da bodo izvajali občasna merjenja temperature, poleg tega bodo potnike izprašali, od kod prihajajo in ali imajo gripi podobne simptome. Posebna ekipa v deželi sicer še usklajuje podrobnosti glede izvajanja nadzora, je pojasnil.

Študenti na univerzi Slovenija Več fakultet odpovedalo predavanja

Potnike naj bi začeli nadzorovati tudi na avstrijsko-italijanskih prehodih na Koroškem, vendar še ni znano kdaj.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.