Slovenija
10893 ogledov

Več fakultet odpovedalo predavanja

Študenti na univerzi Profimedia
Predavanj ne bo na Univerzi na Primorskem, nove napotke je podala tudi Univerza v Ljubljani.

Univerza v Ljubljani je prek svoje spletne strani obvestila o novih napotkih zaradi novih primerov okužb s koronavirusom. "Članicam predlagamo, da za vsaj 14 dni ukinejo predavanja v velikih predavalnicah, kjer se lahko zbere 100 in več ljudi in jih nadomestijo z drugimi oblikami pouka. Članicam predlagamo, da v največji možni meri nadomestijo tudi druge oblike pouka tako, da bo pouk možno izvesti na daljavo," so zapisali. Odsvetujejo tudi obiske študentov kot zaposlenih na ogrožena področja ter obiske iz tujine iz ogroženih območij. Ukinili so tudi vsa srečanja, kjer se zbere več ljudi, ki so v tesnem stiku in ki niso nujno potrebna za tekoče delovanje. 

Odzvali so se tudi na odločitev nekaterih fakultet o odpovedi predavanj, seminarjev in vaj. "Ker so nekateri zavodi prepovedali vstop študentov v svoje prostore, bomo v soglasju z zavodi te oblike pouka nadomeščali. Če to ne bo možno, lahko članice te aktivnosti, kadar je to smiselno, priznajo kot izvedene zaradi izrednega stanja," so še zapisali.

Na Filozofski fakulteti odpovedali pedagoški proces

ljubljana14.02.08...filozofska fakulteta...informativni dnevi...studentje..foto: | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
V skladu z navodili strokovne skupine UL so od 12. ure naprej odpovedane vse oblike pedagoškega procesa na Filozofski fakulteti (FF). Kot so sporočili z omenjene fakultete, odpoved zaenkrat velja do petka, 13. marca. V petek do 12. ure bodo posredovali tudi nadaljnja navodila. Poleg pedagoškega procesa so odpovedane tudi vse govorilne ure in uradne ure strokovnih služ in knjižnic oziroma te potekajo po elektronbski pošti ali telefonu, osebno pa po predhodnem dogovoru. 

"Prosimo vas, da v največji možni meri nadomestite študijski proces bodisi z delom preko elektronske učilnice ali na drugačen način z delom na daljavo tako, da študentkam in študentom naložite samostojno delo od doma," so v navodilih zapisali na FF. Odpovedani so tudi vsi javni dogodki na fakulteti.    

Odpovedi na ljubljanski pravni fakulteti 

Pravna fakulteta Univerze v Ljubljani je prek svoje spletne strani sporočila, da v tednu od 9. do 15. marca odpadejo predavanja, seminarji in vaje. To velja tako za domače kot gostujoče študente. Prav tako ne bo govorilnih in uradnih ur. V knjižnici si bo mogoče izposojati gradivo, zaprt pa bo čitalniški del.

"Učitelji in asistenti so pozvani, da preko ŠIS ali druge ustrezne oblike posredujejo študentom bolj podrobna navodila glede snovi, ki jo morajo v tem času samostojno preštudirati," so zapisali na spletni strani fakultete. Za zaposlene veljajo enaka pravila kot doslej (npr. prisotnost na delovnem mestu, bolniška odsotnost, samoizolacija).

Seja Komisije za študijske zadeve in seje drugih organov fakultete bodo potekale, kot je bilo načrtovano (v eni od predavalnic, kjer je več prostora). Ukrepi se bodo prilagajali spreminjanju epidemiološke situacije.

Vrata zaprla tudi fakulteta za arhitekturo

"Na podlagi s strani rektorja Univerze v Ljubljani podanih Ukrepov zaradi COVID-19 z dne 8.3.2020 od 9.3.2020 do predvidoma 22.3.2020 ukinjamo izvajanje vseh predavanj, vaj in drugih oblik študija v prostorih fakultete v fizični obliki za vse letnike in vse študijske programe," so zapisali na Facebookovi spletni strani. "Zaradi specifike pedagoškega dela na naši fakulteti, kjer se v istih prostorih (risalnice, podstreha) hkrati zadržuje veliko število študentov, se začasno ukinja tudi izvajanje korektur v fizični obliki pri predmetih Projektiranje in Urbanistično projektiranje."

Pedagogi bodo pouk v največji možni meri organizirali na daljavo preko elektronskih oblik komunikacije. 

Na Univerzi na Primorskem štirinajst dni brez predavanj

Vodstvo Univerze na Primorskem se je glede na trenutno stanje v zvezi z novim koronavirusom odločilo, da od ponedeljka za naslednjih 14 dni, torej do vključno 20. marca, odpove pedagoški proces na vseh članicah univerze. O nadomeščanju odpadlega pedagoškega procesa bodo njegove izvajalce in študente obvestili naknadno, so zapisali v objavi.

Po navodilih resornega ministrstva, Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in ministrstva za zdravje je treba delovati preventivno in ukrepe, ki jih sprejme določena institucija, sorazmerno prilagajati situaciji, je na uradnem Facebook profilu univerze zapisala rektorica Klavdija Kutnar.

"Po tem, ko smo proučili informacije s strani vseh navedenih institucij ter, ob dejstvu, da je Italija največje žarišče koronavirusa v Evropi, tudi s strani predstavnikov vodstva 'Istituto Superiore di Sanita dell'Italia' (italijanski ekvivalent NIJZ), smo se odločili za ta ukrep iz preventivnih razlogov. Smo namreč univerza, ki ima vsakodnevno interakcijo s sosednjo Italijo," je navedla rektorica.

Nadaljnja navodila v prihodnjih dneh

V prihodnjih dneh bodo izvajalci pedagoškega procesa in študenti dobili nadaljnja navodila tudi glede možnosti izvajanja pedagoškega procesa na daljavo, kot z uporabo e-učilnice ali s predavanji na daljavo. Prav tako bodo sproti obveščali o morebitnih nadaljnjih spremembah oz. ukrepih, je dodala Kutnarjeva.

Glavni ukrep ostaja higiena rok

V Sloveniji je bilo do nedelje do 14. ure potrjenih 16 primerov okužbe z novim koronavirusom, testiranje so opravili pri 981 osebah. Direktorica Nacionalnega inštituta za javno zdravje Nina Pirnat je včeraj ojasnila, da v Sloveniji epidemije novega koronavirusa ni. Glede pozivov k zapiranju šol, ki se zadnje dni pojavljajo v javnosti, pa je pojasnila, da bi bil to v tem trenutku nesorazmeren ukrep in da je tudi v večini sosednjih držav še vedno glavni ukrep za preprečevanje širjenja okužbe s covid-19 higiena rok ter da bolni z znaki akutne okužbe dihal ne hodijo med ljudi.

Danes se bo sicer o aktualnih razmerah glede novega koronavirusa seznanil svet za nacionalno varnost.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • sij 09:45 09.marec 2020.

    Kaj pa ekonomska fakulteta s 1000 študenti iz 75 držav ob 5000 slovenskih čaka? Na naravno selekcijo????!!!!

  • Avatar Pinkopalinko
    Pinkopalinko 08:56 09.marec 2020.

    Pa ravno na pravni fakulteti?