Slovenija
19573 ogledov

V Sloveniji trije novi primeri, skupaj jih je okuženih 19

Novi koronavirus Profimedia
Potrjenih 19 primerov, eden od zadnjih na območju občine Vodice.

Minister za zdravje, ki opravlja tekoče posle, Aleš Šabeder je ob prihodu na sejo sveta za nacionalno varnost dejal, da je bilo v Sloveniji do zdaj potrjenih 19 primerov okužbe z novim koronavirusom. Kot je pojasnil, bo na seji prisotne seznanil z epidemiološko sliko, nato pa predlagal več ukrepov, ki bi jih bilo smiselno izvesti v naslednjih dneh.

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana so za STA pojasnili, da so imeli ponoči hospitaliziranih 15 bolnikov s potrjeno okužbo z novim koronavirusom. Vsi so v izolaciji, trenutno pa ni nikogar, ki bi potreboval specifično zdravljenje, tako jih obravnavajo kot pri ostalih okužbah dihal. Tisti brez simptomov bodo odpuščeni z navodili in odločbo ter bodo pod redno zdravniško kontrolo. Vsa registrirana zdravila, za katera obstaja možnost, da so učinkovita proti virusu, so na voljo, so dodali.

Občina Vodice je še pred tem objavila, da imajo en potrjen primer na njihovem območju. "Občina Vodice je bila dne 8.3.2020 v popoldanskem času obveščena o potrditvi suma bolezni COVID-19, ki ga povzroča korona virus, pri bolniku z območja občine Vodice, ki je bolezen verjetno prinesel iz tujine preko letališča v Benetkah. Trenutno obolelo osebo v skladu s protokolom obravnavajo na infekcijski kliniki v Ljubljani. Njegovi svojci in druge osebe, s katerimi je bila obolela oseba v tesnih stikih, znakov bolezni ne kažejo, so pa preventivno v izolaciji na svojem domu," so zapisali v izjavi na spletni strani občine.

V Ljubljani so deset dijakov poslali v karanteno. 

Koronavirus Koronavirus Slovenija Vzpostavili klicni center za informacije o novem virusu Študenti na univerzi Slovenija Več fakultet odpovedalo predavanja

Preplah je odveč

Pristojni organi so podali natančna navodila glede izvajanja ukrepov za zmanjšanje širjenja virusa vodstvu vrtca in šole. "Ob tem opozarjamo, da je preplah odveč. Pri preprečevanju okužbe z virusom SARS-CoV-2 velja enaka preventiva kot pri drugih nalezljivih boleznih, ki povzročajo okužbe dihal. Najbolj učinkovita sta redno umivanje rok z vodo in milom ter higiena kašlja. Prosimo vas, da se tudi doma pogovorite z otroki in jih opomnite na pomembnost ustrezne higiene," dodajajo na občini.

Občina je glede morebitnih nadaljnjih ukrepov v stalni komunikaciji z državnimi institucijami, šolo, vrtcem, štabom civilne zaščite, občinskimi društvi ter drugimi organizacijami, ki delujejo na območju njihove občine. Do nadaljnjega bodo odpovedane vse javne prireditve, ki se odvijajo v zaprtih prostorih. Javnost bodo obveščali prek občinske spletne in Facebook strani. 

Novi koronavirus | Avtor: Profimedia Profimedia

So se pa po odredbi, ki jo je v nedeljo izdal minister za zdravje, o prepovedi dogoodkov, kjer se zbere več kot 500 ljudi in priporočilu, naj se razmisli o odpovedi dogodkov, kjer je udeleženih več kot sto ljudi, na nekaterih fakultetah odločili za odpoved predavanj. Takšne ukrepe je do sedaj izvedla Univerza na Primorskem in nekatere fakultete na Univerzi v Ljubljani. 

Koncert Andree Bocellija, ki bi moral biti v soboto v Stožicah, je prestavljen na 28. november. Kupljene vstopnice veljajo za nov termin koncerta. Komur nov termin ne ustreza, jih lahko od 10. do 23. marca vrne.

Koronavirus Koronavirus Svet "Do 26. marca bo tri tisoč bolnikov potrebovalo intenzivno terapijo" Koronavirus Drakonski ukrep Svet Vrag je vzel šalo: Država omejuje gibanje za četrtino prebivalstva

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Žurnalček 14:22 09.marec 2020.

    Jebalo ga Marco Polo v Benetkah, da ga jebalo ! Pa kolk kretenoidov še imamo v Sloveniji ?

  • Skipi 12:30 09.marec 2020.

    "Ob tem opozarjamo, da je preplah odveč"....dajte razložit ta stavek kaj to pomeni, da letam okoli po ulici in se derem da bodo vsi umrli, da stojim na balkonu s puško in čakam da ustrelim prvega ki se približa na ...prikaži več 30 m, da se zapem v bajto in se cel mesec ne javljam svetu?. Kaj točno želite s tem povedat ker je čisto v vsakem članku. Ker vsak dan hodim naokrog pa ne vidim nobenega preplaha nikjer. Včeraj je bila taka gužv av lokalih da se nisem imel kam vsesti. A to je preplah?