Slovenija
3807 ogledov

Država bo sofinancirala čakanje na delo

seja Strokovnega sveta za konkurenčno in stabilno poslovno okolje
1/2
Saša Despot
Država bo do konca septembra sofinancirala čakanje na delo.

"Že prejšnji teden smo izdali pojasnila, kaj je v izrednih razmerah mogoče, zakon še predvideva, da je mogoče odrediti delo na domu brez nove pogodbe o zaposlitvi. Če delo od doma ni možno, pa smo pripravili interventni zakon, ki sofinancira čakanje na delo. Predvideni pogoj je, da v primeru, ko za več kot 50 odstotkov zaposlenih ni mogoče zagotoviti dela, država izplača 40 odstotkov nadomestila za čakanje na delo. Ukrep naj bi trajal skupaj največ tri mesece do konca septembra," je po seji sveta za konkurenčnost povedal Tilen Božič, državni sekretar na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve

"O deležu sofinanciranja in deležu delavcev smo dobili še nekaj sugestij, ki jih bomo preučili, preden bomo zakon predlagali. Treba je dati prednost hitrosti, glede na razvoj dogodkov lahko potem rešitve še dopolnimo. Ko je en sam zaposlen, mora dokazati, da ima izpad več kot 50 odstotkov dela. V naslednjih dneh bomo preigrali še nekaj scenarijev, da ne bi kdo izpadel," je še povedal Božič in napovedal, da bo zakon sprejet po nujnem postopku. 

Po besedah ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška je za sofinanciranje čakanja na delo predvidenih 51,5 milijona evrov. 

Stanje v turizmu je alarmantno

"Turizem je najbolj prizadeta panoga trenutno, turistične agencije, igralniška dejavnost, bojimo se, da se bo teža problema selila v vse ostale dele turizma," je dejal Počivalšek in opozoril, da je stanje že alarmantno, saj gre za več kot 50-odstotni upad prihodkov.

seja Strokovnega sveta za konkurenčno in stabilno poslovno okolje | Avtor: Saša Despot Saša Despot

"Ne drobimo, ne sprejemamo parcialnih rešitev, razmišljamo strateško in dolgoročno. Določiti je treba ocenjevalne kriterije za pomoč, da ne bo prihajalo do zlorab," je povedal. Počivalšek je izpostavil, da bo država pomagala pri zagotavljanju likvidnosti, pri ohranjanju delovnih mest in pri promocijskih storitvah.

Pri likvidnosti bodo podjetjem pomagale kreditne linije SID banke, podjetniškega sklada in regionalnega razvojnega sklada. Počivalšek je izpostavil, da lahko podjetja, ki so v težavah, že zdaj zaprosijo za odlog plačila davčnih obveznosti za 24 mesecev ali odplačilo davkov na 24 obrokov, a morajo podjetja dokazati, da jim grozi večja škoda ali zagotoviti zavarovanja

85 odstotkov vsega gospodarstva je izvozno usmerjenega, 85 odstotkov vsega izvozimo, zato je za Slovenijo izrednega pomena, da ostane prost pretok blaga in storitev. 

Zdravko Počivalšek

"Promocijske aktivnost prilagajamo razmeram, ki pa se dnevno spreminjajo. Povečali smo sredstva za promocijo za organizatorje potovanj, poslovne dogodke prestavljamo na jesen, uvajamo webinarje in individualne obiske organizatorjem potovanj v tujini. Okrepljeno oglaševanje načrtujemo v drugi polovici leta, okrepili bomo tudi promocijo na domačem trgu," pa je izpostavila direktorica Slovenske turistične organizacije Maja Pak. 

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 4
  • Milos Cerar 21:05 09.marec 2020.

    A to velja tudi za sp-je?

  • andrej084 14:36 09.marec 2020.

    Če ni vse dobro premišljeno, prihaja do zlorab. Hoteli so praktično vsi v tuji lasti, potrebno bo najti notranje rezerve ali pa obvezo-posojilo, da bodo denar vračali nazaj v proračun. Vse ostalo je le kraja davkoplačevalskega denarja. Tudi vse trgovske ...prikaži večke verige, z izjemo TUŠ-a, so v tujih rokah. Komu misli minister pomagati?

  • 277e7e0798e154efbedb78510b05597587d206c4 13:42 09.marec 2020.

    Počivalšek bo ves ta denar zapravil za turizem. Žal je zato napačen človek na tem mestu. On bi bil glavni v Sloveniji v hotelih, tudi po koncu mandata, pa mora cela Slovenija plačevati za to.