Pozor, v torek nove cene bencina

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Teden, ki je pred nami, med drugim prinaša tudi nove cene goriv.
Oglej si celoten članek

Analiti časnika Moje finance v tem tednu predvidevajo dvig cen tako bencina kot dizla, s tem, da bi dvig cen dizla malenkosten. 

Od lanske jeseni se je večkrat zgodilo, da je cena bencina na mediteranskih trgih, ki so  relevantni za določanje cen na prodajalnah ob regionalnih cestah v Sloveniji, ubrala drugačno pot kot dizelsko gorivo. Tokrat je pri bencinu zaznati opaznejšo rast kot pri dizlu.

Pri Mojih financah dogajajo, da ne samo samo gibanje cen izraženih v dolarjih, za dvig reguliranih cen bo poskrbelo tudi gibanje valut. Evru je v minulih 14 dneh še naprej izgubljal v primerjavi z dolarjem; v obravnavanem obdobju je bil vreden približno odstotek manj kot v prejšnjih dveh tednih. Cena izražena v evrih bo tako višja, kot bi bila, če bi evropska valuta držala tempo z ameriškim dolarjem.

Iz danih podatkov pri Mojih financah sklepajo, da vlada nima manevrskega prostora za dvig trošarine za bencin, vsaj če z dajatvami ne želi dodatno zvišati trošarin. Letos se je zgolj enkrat ob dvigih cen na trgih odločila za znižanje in tako ublažila podražitve v maloprodaji.

Foto: Profimedia bencinska črpalka

Ob nespremenjenih trošarinah tako pričakujejo, da se bo cena bencina s trenutnih 1,382 evra povzpela prek 1,41 evra. Pri dizlu za razliko od bencina na mediteranskih trgih ne zaznavajo bistvenih premikov. Upoštevajoč tudi gibanje evra, pričakujejo, da bo v torek liter stal 1,43 evra, torej za spoznanje več kot sedaj (1,426 evra).

Izračun je narejen ob predpostavki, da država ne poseže v trošarine.

Slovenija Zakaj je dizel pri nas toliko dražji kot na Hrvaškem Nova regulativa Take sitnosti bodo kmalu imeli lastniki starejših dizlov

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 05:24 4. Junij 2023.

    Jaz sem pa že mislil, da bodo cene znižali , .... tako kot Ddv ...

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.