Slovenija
25520 ogledov

Pozor, v torek nove cene bencina

Bencinska črpalka Shutterstock
Teden, ki je pred nami, med drugim prinaša tudi nove cene goriv.

Analiti časnika Moje finance v tem tednu predvidevajo dvig cen tako bencina kot dizla, s tem, da bi dvig cen dizla malenkosten. 

Od lanske jeseni se je večkrat zgodilo, da je cena bencina na mediteranskih trgih, ki so  relevantni za določanje cen na prodajalnah ob regionalnih cestah v Sloveniji, ubrala drugačno pot kot dizelsko gorivo. Tokrat je pri bencinu zaznati opaznejšo rast kot pri dizlu.

Pri Mojih financah dogajajo, da ne samo samo gibanje cen izraženih v dolarjih, za dvig reguliranih cen bo poskrbelo tudi gibanje valut. Evru je v minulih 14 dneh še naprej izgubljal v primerjavi z dolarjem; v obravnavanem obdobju je bil vreden približno odstotek manj kot v prejšnjih dveh tednih. Cena izražena v evrih bo tako višja, kot bi bila, če bi evropska valuta držala tempo z ameriškim dolarjem.

Iz danih podatkov pri Mojih financah sklepajo, da vlada nima manevrskega prostora za dvig trošarine za bencin, vsaj če z dajatvami ne želi dodatno zvišati trošarin. Letos se je zgolj enkrat ob dvigih cen na trgih odločila za znižanje in tako ublažila podražitve v maloprodaji.

bencinska črpalka | Avtor: Profimedia Profimedia

Ob nespremenjenih trošarinah tako pričakujejo, da se bo cena bencina s trenutnih 1,382 evra povzpela prek 1,41 evra. Pri dizlu za razliko od bencina na mediteranskih trgih ne zaznavajo bistvenih premikov. Upoštevajoč tudi gibanje evra, pričakujejo, da bo v torek liter stal 1,43 evra, torej za spoznanje več kot sedaj (1,426 evra).

Izračun je narejen ob predpostavki, da država ne poseže v trošarine.

Bencinska črpalka Slovenija Zakaj je dizel pri nas toliko dražji kot na Hrvaškem AMZS tehnični pregled Nova regulativa Avto Take sitnosti bodo kmalu imeli lastniki starejših dizlov

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1