Prašičja gripa spet grozi

Foto: Žurnal24 Vrha sezone gripe še nismo dosegli, opozarjajo na Inštitutu za varovanje zdravja
Gripa. V UKC Ljubljana obiski omejeni, v Slovenj Gradcu prepovedani, obolelih letos precej več.
Oglej si celoten članek
Ni se spremenil
Gripa. Virus influence AH1N1 (2009) se od lani ni bistveno spremenil. Pri večini okuženih lahko pričakujemo razmeroma lahek potek, pri nekaterih bolnikih pa težko klinično sliko pljučnice in celo odpoved dihalne funkcije.

Zdravila. V ljubljanskem kliničnem centru (UKC) je bilo včeraj na zdravljenju 12 pacientov, okuženih s pandemsko oziroma prašičjo gripo (virus influence AH1N1). "Pri dveh primerih je prišlo do zapletov, vendar zaradi hude osnovne bolezni, saj sta izjemno težka pacienta," pravijo v UKC.

Vse več okuženih z gripo
Število obolelih za gripo narašča v vseh zdravstvenih regijah,” opozarjajo na inštitutu za varovanje zdravja (IVZ) RS. Podatki za prejšnji teden (do 9. januarja) kažejo, da je bila pogostost gripe skoraj 1.700 zbolelih na sto tisoč prebivalcev. To je po njihovih podatkih precej več kot v istem obdobju lani, "vendar se je lani sezona gripe začela prej kot običajno". "Natančnih podatkov o številu zbolelih je nemogoče zbirati, saj veliko ljudi bolezen preboli doma,” pojasnjujejo.

16 ljudi, okuženih s pandemsko gripo, je v prejšnji sezoni gripe umrlo.

Tudi popolna prepoved
V UKC Ljubljana so zaradi povečanja dihalnih in virusnih okužb med splošno populacijo omejili obiske. Paciente lahko obiskuje največ en zdrav odrasli med 15. in 17. uro. Omejitev obiskov v UKC velja tudi za porodnišnico, kjer obiski razen za partnerje porodnice še vedno niso dovoljeni, in enote intenzivne terapije, kjer je drugačen režim obiskov. Iz Splošne bolnišnice Slovenj Gradec pa so včeraj sporočili, da so obiski popolnoma prepovedani. Delni izjemi sta le oddelek za ginekologijo in porodništvo ter oddelek za pediatrijo.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.