Slovenija
9 ogledov

Prašičja gripa spet grozi

Vrha sezone gripe še nismo dosegli, opozarjajo na Inštitutu za varovanje zdravja Žurnal24 main
Gripa. V UKC Ljubljana obiski omejeni, v Slovenj Gradcu prepovedani, obolelih letos precej več.
Ni se spremenil
Gripa. Virus influence AH1N1 (2009) se od lani ni bistveno spremenil. Pri večini okuženih lahko pričakujemo razmeroma lahek potek, pri nekaterih bolnikih pa težko klinično sliko pljučnice in celo odpoved dihalne funkcije.

Zdravila. V ljubljanskem kliničnem centru (UKC) je bilo včeraj na zdravljenju 12 pacientov, okuženih s pandemsko oziroma prašičjo gripo (virus influence AH1N1). "Pri dveh primerih je prišlo do zapletov, vendar zaradi hude osnovne bolezni, saj sta izjemno težka pacienta," pravijo v UKC.

Vse več okuženih z gripo
Število obolelih za gripo narašča v vseh zdravstvenih regijah,” opozarjajo na inštitutu za varovanje zdravja (IVZ) RS. Podatki za prejšnji teden (do 9. januarja) kažejo, da je bila pogostost gripe skoraj 1.700 zbolelih na sto tisoč prebivalcev. To je po njihovih podatkih precej več kot v istem obdobju lani, "vendar se je lani sezona gripe začela prej kot običajno". "Natančnih podatkov o številu zbolelih je nemogoče zbirati, saj veliko ljudi bolezen preboli doma,” pojasnjujejo.

16 ljudi, okuženih s pandemsko gripo, je v prejšnji sezoni gripe umrlo.

Tudi popolna prepoved
V UKC Ljubljana so zaradi povečanja dihalnih in virusnih okužb med splošno populacijo omejili obiske. Paciente lahko obiskuje največ en zdrav odrasli med 15. in 17. uro. Omejitev obiskov v UKC velja tudi za porodnišnico, kjer obiski razen za partnerje porodnice še vedno niso dovoljeni, in enote intenzivne terapije, kjer je drugačen režim obiskov. Iz Splošne bolnišnice Slovenj Gradec pa so včeraj sporočili, da so obiski popolnoma prepovedani. Delni izjemi sta le oddelek za ginekologijo in porodništvo ter oddelek za pediatrijo.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.