Prava zima morda spet prihodnji teden

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Četudi nekateri hrvaški mediji napovedujejo sneg na morju, tega za zdaj ni pričakovati. Od naslednje nedelje morda tudi bolj zimsko vreme.
Oglej si celoten članek

"V stratosferi so trenutno izrazito visoke temperature. Po tem pojavu, ki se imenuje 'stratwarming' in pomeni naglo segrevanje ozračja na višini med 20 in 45 kilometri, običajno sledi ekstremno mrzlo vreme," pišejo nekateri hrvaški mediji in napovedujejo sneg na morju. Scenarij naj bi bil podoben lanskemu, ko so bili prebivalci Splita zaradi sneženja v popolnem kolapsu.

Snega na morju ne bo

Brane Gregorčič z Agencije RS za okolje pojasnjuje, da na morju v tem tednu prav gotovo snega ne bo. "Ne bo nobenega izrazitega mraza," pravi. "Nad vzhodno Evropo je spet bolj zimsko in hladni zrak je danes dosegel vzhodni rob Slovenije, zaradi česar bo nekaj rahlega snega v vzhodni Sloveniji." V naslednjih dneh bo suho vreme, brez večjih temperaturnih sprememb, ob jutrih malo pod, čez dan pa malo nad ničlo.

Lanski februarski scenarij, ko je zasnežilo zahodni del Balkana z obalnimi območji, je bil, kot pojasnjuje, bistveno drugačen od tega, ki je trenutno predviden. "Takrat je polarna zračna masa prodrla čisto v Sredozemlje, tam so nastajali novi cikloni, zato je snežilo," je povedal in pojasnil, da podobnega scenarija v tem tednu zagotovo ni na vidiku. Kakšno bo vreme v nadaljevanju, pa še ni mogoče z gotovostjo napovedati. "Za drug teden, od nedelje naprej, so v igri tudi bolj zimski scenariji, ki pa še niso gotovi."

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.