Slovenija
10 ogledov

Prava zima morda spet prihodnji teden

Sneg v Splitu Reuters
Četudi nekateri hrvaški mediji napovedujejo sneg na morju, tega za zdaj ni pričakovati. Od naslednje nedelje morda tudi bolj zimsko vreme.

"V stratosferi so trenutno izrazito visoke temperature. Po tem pojavu, ki se imenuje 'stratwarming' in pomeni naglo segrevanje ozračja na višini med 20 in 45 kilometri, običajno sledi ekstremno mrzlo vreme," pišejo nekateri hrvaški mediji in napovedujejo sneg na morju. Scenarij naj bi bil podoben lanskemu, ko so bili prebivalci Splita zaradi sneženja v popolnem kolapsu.

Snega na morju ne bo

Brane Gregorčič z Agencije RS za okolje pojasnjuje, da na morju v tem tednu prav gotovo snega ne bo. "Ne bo nobenega izrazitega mraza," pravi. "Nad vzhodno Evropo je spet bolj zimsko in hladni zrak je danes dosegel vzhodni rob Slovenije, zaradi česar bo nekaj rahlega snega v vzhodni Sloveniji." V naslednjih dneh bo suho vreme, brez večjih temperaturnih sprememb, ob jutrih malo pod, čez dan pa malo nad ničlo.

Lanski februarski scenarij, ko je zasnežilo zahodni del Balkana z obalnimi območji, je bil, kot pojasnjuje, bistveno drugačen od tega, ki je trenutno predviden. "Takrat je polarna zračna masa prodrla čisto v Sredozemlje, tam so nastajali novi cikloni, zato je snežilo," je povedal in pojasnil, da podobnega scenarija v tem tednu zagotovo ni na vidiku. Kakšno bo vreme v nadaljevanju, pa še ni mogoče z gotovostjo napovedati. "Za drug teden, od nedelje naprej, so v igri tudi bolj zimski scenariji, ki pa še niso gotovi."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.